Hlavní obsah

Zeman ocení zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse

– Praha

Prezident Miloš Zeman s největší pravděpodobností udělí 28. října státní vyznamenání zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi. Vyplývá to z prezidentova nedělního rozhovoru pro blesk.tv. Uvedl ještě, že ocení doyena českých novinářů, jméno ovšem neprozradil. Svůj letošní projev chce Zeman pojmout jako představení vyznamenaných osobností, bude proto mluvit o jejich životech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ludvík Hess

Článek

Zeman už dříve potvrdil, že na Pražský hrad si ve středu pro státní vyznamenání přijde někdejší fotbalový reprezentant Pavel Nedvěd či herečka Jitka Frantová - Pelikánová, manželka zesnulého novináře a politika Jiřího Pelikána.

Rovněž je známo, že Medaili za hrdinství in memoriam dostane student Petr Vejvoda, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Řád Tomáše Garrigua Masaryka obdrží František Kriegel, jenž v roce 1968 jako jediný odmítl podepsat Moskevský protokol, který legitimizoval srpnovou okupací.

Babyboxy umístěné vesměs v nemocnicích už zachránily hodně přes 100 dětí. Lidé, kteří je do babyboxů odkládají, mají zaručenou anonymitu. Podle zastánců schránek by jinak některé děti nemusely přežít.

Proti babyboxům se ale v roce 2011 postavil Výbor OSN pro práva dítěte, podle nějž odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám