Hlavní obsah

Zeman nikdy nepopíral ruskou agresi na Ukrajině, říká Kmoníček

Právo, Michael Švec

Miloš Zeman vždy zastával stanovisko, že na Ukrajině dochází k agresi ze strany Ruska, byť nejde o invazi v pravém slova smyslu. Při úterní diskusi v Ústavu mezinárodních vztahů to prohlásil šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Článek

„Prezident nikdy nepopíral fakt ruských dobrovolníků, kteří nejsou zas tak moc dobrovolní, na Ukrajině a vždy tvrdil, že tam dochází k agresi ze strany Ruské federace,“ řekl. „Prezident popíral, že by došlo ke klasickému typu vojenské invaze jako v roce 1968 do ČSSR,“ doplnil.

Zatímco situace kolem Krymu, který Rusko na jaře anektovalo, podle Kmoníčka přejde do fáze zamrzlého konfliktu, na Donbase tento vývoj čekat nelze. Plány separatistů se totiž v mnohém liší od agendy Kremlu, podotkl.

„Skončí to tak, že Ruská federace bude i dlouhodobě udržovat malý ohníček, do kterého vždycky přiloží ve chvíli, kdy bude potřebovat, aby se Ukrajině přitížilo,“ řekl. „Výsledkem bude, že Ukrajina poběží do Bruselu, kde si řekne o další peníze, a ty pokud možno zaplatí zpět Putinovi za plyn,“ dodal.

Nový dopis

Nový otevřený dopis poslalo na Hrad devět historiků a odborníků na Ukrajinu. Prezidenta upozornili na přehmaty v jeho výrocích kolem ukrajinských dějin. Tak citát „zabij každého Poláka mezi šestnácti a šedesáti lety“, který Zeman přisoudil Stepanu Banderovi, historici připisují veliteli Ukrajinské povstalecké armády (UPA) Dmytru Kljačkivskému, iniciátoru protipolských čistek. [celá zpráva]

„Ten se řídil myšlenkou, kterou sdílíte i vy, že ‚každý má žít ve své původní zemi‘,“ napsali.

„Vzhledem k tomu, že UPA, která mimochodem vznikla proti vůli Stepana Bandery, nebyla žádným ideologickým monolitem, byl tento zločin přijímán i v řadách ukrajinského podzemí velmi nejednoznačně,“ dodali autoři, mezi nimiž jsou historici David Svoboda, Bohdan Zilynskyj či politický geograf Michael Romancov.

Autoři odmítli prezidentova slova, že Roman Šuchevyč, další velitel UPA, vydal rozkaz k zabíjení Židů ve Lvově. „Pokud ovšem máte věrohodné zdroje, které by svědčily o opaku, budeme vděčni za obohacení světové ukrajinistiky. Jen vás chceme upozornit, že ‚nezávislé‘ internetové zdroje se za věrohodné nepovažují,“ dodali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám