Hlavní obsah

Zeman nepůjde na recepci ani k Američanům

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poté, co prezident Miloš Zeman nepřišel na slavnostní recepci na ruskou ambasádu, odmítl pozvání i na oslavu Dne nezávislosti, kterou každoročně 4. července pořádá americké velvyslanectví v Praze. Bude na dovolené na Vysočině.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Hrad popřel spekulace, že prezident americké pozvání nepřijal, aby tak vyvážil své rozhodnutí nejít na ruskou ambasádu, protože nesouhlasí s ruskou politikou v ukrajinské krizi.

„To mohu zcela vyloučit. Pan prezident má v době konání recepce dlouhodobě plánovaný program,“ řekl Právu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident na konci června zamíří podle něj na návštěvu Kraje Vysočina a poté chce strávit několik dní ve vysočinském Novém Veselí, kde vlastní část tvrze a bydlel tam léta před nástupem na Hrad.

„Pan prezident má na začátek prázdnin dlouhodobě naplánovanou krátkou dovolenou,“ dodal mluvčí. Prezident byl na rekreaci ve svém bývalém bydlišti na začátku prázdnin i minulý rok, a proto se už tehdy amerických oslav neúčastnil.

Americká ambasáda potvrdila, že Zeman pozvání nepřijal. „S panem prezidentem Zemanem máme výborné vztahy. Pan prezident nás informoval, že se nemůže zúčastnit oficiální recepce pořádané při příležitosti našeho Dne nezávislosti,“ sdělil Právu Robert Zimmerman, rada pro tiskové a kulturní záležitosti americké ambasády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám