Hlavní obsah

Zeman nabízí Polsku české vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman zaslal dopis polskému Andrzeji Dudovi kvůli krizi na hranicích s Běloruskem, kterou prý velmi pozorně sleduje. Podle Zemana je česká armáda připravena Polsku pomoci, pokud by o tom vláda rozhodla. O Zemanově dopisu informoval v úterý mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Twitter

Miloš Zeman v nemocnici (snímek ze 17. listopadu 2021)

Článek

„Armáda ČR je připravena, bude-li z Vaší strany zájem a při splnění zákonných podmínek, vyslat k pomoci při obraně hranice Polské republiky své vojáky. Příslušníci ozbrojených sil České republiky jsou v současné době připraveni k okamžitému přesunu,” tvrdí Zeman, který je coby prezident vrchním velitelem ozbrojených sil.

Jak záhy přiznává, rozhodnutí o možném vyslání armády nenáleží jemu, nýbrž vládě. Hodlá se proto zasadit o to, aby ČR svým spojeneckým závazkům dostála.

Zeman byl těžce podvyživený, řekl Pafko. Potvrdil jaterní onemocnění

Domácí

„Společně to zvládneme”

„Kromě této konkrétní nabídky vojenské pomoci si Vám též dovoluji nabídnout motto, které se v naší zemi ujalo během epidemie koronaviru a které je výstižné i pro situaci na Vašich hranicích: 'Společně to zvládneme!',” uvedl Zeman, který je dlouhodobě hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici s nespecifikovanými chronickými obtížemi, které podle člena jeho lékařského konzilia Pavla Pafka souvisejí s cirhózou jater.

Polsko a Litva s Lotyšskem čelí v posledních měsících migrační vlně organizované režimem běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka. Polsko kvůli situaci svolalo summit zemí Visegrádské čtyřky.

Zeman v dopise uvedl, že situace na polsko-běloruské hranici je způsobena „zlými úmysly těch, kteří pro svůj vlastní prospěch neváhají zneužít nepřízně osudu druhých”.

Polsko zadrželo už přes tři sta převaděčů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám