Hlavní obsah

Zeman na Zemi živitelce kritizoval dotace na nevýrobu a horoval pro rybníky

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek zúčastnil zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Upozornil na nesmyslnost některých dotací i na nutnost řešit zadržování vody v krajině.

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Miloš Zeman v areálu výstavy Země živitelkaVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Zdá se mi, že v poslední době Evropská unie, na kterou už tady bylo řečeno několik kritických slov, přikračuje ke krokům, o kterých jsme dosud četli jenom v románech – vyplácí dotace na nevýrobu, nikoliv na výrobu, ale na nevýrobu. Mně to připadá jako naprosté zvěrstvo,” řekl prezident zemědělcům, kvůli nimž byly tyto dotace zaváděny.

Dotace měly snížit evropskou nadprodukci mléka, Evropská komise tehdy doufala, že se tak alespoň částečně zvýší výkupní ceny mléka, které tehdy zemědělci prodávali pod výrobními náklady.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil výstavu Země živitelka

Podle Zemana je nesmysl brzdit dotacemi výrobu a zároveň se snažit podporovat vývoz mimo EU.

Dešťovka suchu nezabrání

Zeman se vyslovil pro obnovu rybníků, což je podle něj efektivnější než program Dešťovka, který má lidi dotacemi přimět k využívání dešťové vody nejen k zalévání, ale i v domácnosti ke splachování toalet.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se svým předchůdcem Václavem Klausem

„Nic proti tomu, ať každý rodinný domek má plechový sud na zachycování dešťové vody, on už ho třeba stejně má, ale tímto ten problém nezachráníme,” uvedl prezident a připomněl, že v minulosti bylo na našem území mnohem více rybníků.

Prezident v této souvislosti dodal, že se například povedlo obnovit rybník v lánském parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám