Hlavní obsah

Lipavský u Zemana narazil. Vzdej to, měl mu navrhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman údajně doporučil Janu Lipavskému, ať odstoupí z kandidatury na ministra zahraničí. Uvedlo to v úterý rádio Frekvence 1 s odkazem na dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

O odmítavém postoji k jednomu z kandidátů Zeman hovořil již po schůzce s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Já jsem na základě dohody vznikající koalice nominantem na post ministra zahraničí a reprezentuji i koaliční program vznikající vlády,” reagoval na informace pro Novinky Lipavský.

Připomněl, že ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. „Jde tedy o záležitost mezi panem prezidentem a premiérem Fialou,” zdůraznil.

Fiala: Na nominacích do vlády se nic nemění

Domácí

„Abych předešel různým spekulacím, na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění,” napsal k tomu na Twitter šéf ODS a jmenovaný premiér Petr Fiala.

Bartoš: Stojím za ním 

Za Lipavským stojí také šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojím, stejně jak to deklaroval premiér Fiala,” napsal Novinkám v SMS.

Jedná se podle něj o kvalitního a kompetentního kandidáta. „Ctíme ale dohody mezi prezidentem a premiérem Fialou, personální záležitosti tedy nebudeme více komentovat, než se pan prezident sejde se všemi ministerskými kandidáty,” doplnil.

Lipavský v úterý se Zemanem jednal. Otázky ohledně možných prezidentových výhrad ponechal diplomaticky bez odpovědi.

Vyhýbavost sama. Lipavský po schůzce se Zemanem neřekl prakticky nic

Domácí

Fiala ani žádný z kandidátů na ministry se k prezidentovu odmítavému postoji vůči jednomu ze členů budoucího kabinetu nevyjadřoval. Zeman tvrdil, že přes jeho výhrady „nejede vlak”, ačkoliv složení kabinetu je výlučně v gesci premiéra.

Zemanovy výhrady k jednomu kandidátovi trvají. Fiala věří ve vládu v polovině prosince

Domácí

Členové budoucí vlády postupně navštěvují prezidenta, který je z důvodu izolace přijímá z provizorní vitríny vybudované na zámku v Lánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám