Hlavní obsah

Zeman mě pověří sestavením vlády, řekl Sobotka. Kabinet chce do konce roku

• Aktualizováno
Novinky, jas

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ve středu odpoledne setkal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Hlavu státu informoval o jednání s ANO a lidovci, které by mohlo vyústit v sestavení koaličního kabinetu. Za programovou prioritu označil politiku, která nastartuje hospodářský růst. Zeman jej prý na další schůzce příští týden schůzce pověří sestavením vlády.

Zeman mě pověří příští týden, očekává SobotkaVideo: Novinky

 
Článek

Atmosféra jednání byla podle Sobotky věcná, o jménech možných budoucích ministrů se nebavili. Podle Sobotky je šance, že by vláda mohla vzniknout ještě do konce roku.

"Jsem rád, že jsme se s panem prezidentem shodli, že pokud se budou koaliční vyjednávání vyvíjet dobře, je zde reálná šance na to, aby Česká republika mohla mít novou vládu ještě před koncem letošního roku," dodal.

„Pan prezident mě informoval o tom, že trvá jeho záměr dát mi na následující schůzce pověření k tomu, abych vedl jednání o sestavení příští vlády,” uvedl Sobotka. „Předpokládám, že příští schůzka by se mohla uskutečnit v následujícím týdnu.”

Sobotka přijíždí do LánVideo: Novinky

Sobotka se chce soustředit na jednání s ANO a lidovci, paralelní jednání s dalšími partajemi o podpoře vlády nyní nejsou na pořadu dne. S ANO a lidovci se pokusí sestavit koaliční vládu.

Dohoda může ztroskotat na restitucích

Sobotka co se programu případné vlády zmínil nápravu „chybných” rozhodnutí předchozího pravicového kabinetu. Jmenoval zrušení poplatků ve zdravotnictví, obnovení daňové progrese a zrušení druhého pilíře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání s prezidentem

Jako další priority zmínil i majetková přiznání a zavedení registračních pokladen. ČSSD by uvítala rovněž revidování církevních restitucí. Sobotka dokonce připustil, že na tomto bodu může ztroskotat dohoda s lidovci.

Podle šéfa ČSSD je Zeman „v dobré kondici” a zranění kolene mu „nebrání v tom, aby vykonával ústavní povinnosti”. Oba politici se podle Sobotky dotkli i povolební lánské schůzky několika sociálních demokratů se Zemanem, přičemž prezident potvrdil, že nebyl jejím iniciátorem.

Jmenování nejdřív v prosinci

Sobotka již před setkáním avizoval, že půjde spíše o informativní schůzku, což posléze potvrdil i Zeman, který dodal, že ve středu ještě nepověří Sobotku jednáním o novém kabinetu. To by podle svých slov mohl učinit v příštím týdnu. [celá zpráva]

Prezident označil vztahy se Sobotkou za profesionální. Dlouhodobě je přitom známo, že si více rozuměl s křídlem kolem bývalého místopředsedy Michala Haška, který spolu s kolegy odstoupil z funkcí ve straně poté, co vyšlo najevo, že lhali o povolební schůzce, která se v Lánech uskutečnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám