Hlavní obsah

Zeman: Mám modrou knížku, ale vojáků si vážím

Praha

Čerstvě zvolený prezident Miloš Zeman se přiznal k tomu, že má modrou knížku kvůli srdeční vadě, což ovšem neznamená, že by si práce vojáků nevážil. Uvedl to v nedělním pořadu Partie na televizi Prima. Zároveň dodal, že podporuje zahraniční mise České armády.

Zeman: Mám modrou knížku, ale vojáků si vážímVideo: Prima FTV

 
Článek

Jako nejvyšší velitel armády by Zeman rád navštívil české vojáky v Afghánistánu. Připustil, že jeho cesta zatím není naplánovaná a není stanovaný ani termín.

Právě zahraniční operace jsou podle něj jednou ze dvou základních rolí armády. "Jsme členy NATO, měla by existovat dělba práce," sdělil Zeman, podle nějž je lepší, aby se boj proti terorismu odehrával daleko od České republiky.

Druhou rolí armády je její účast v integrovaném záchranném systému, například při povodních.

Pokud jde o zahraniční politiku, Zeman ji chce nejdřív projednat s vládou. Současného ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) považuje za zkušeného diplomata. Shoduje se s ním v názorech na Evropskou unii a Izrael, naopak neshoda panuje v názorech na Kosovo.

Důstojná chůze

Zeman rovněž zareagoval na svou typickou chůzi během páteční čestné přehlídky před nastoupenými vojáky. Ta souvisí podle něj s jeho pohodlností. "Nechodím pomalu, chodím důstojně," uvedl prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Prezident se také zmínil o neobsazeném postu ministra obrany. Jeho jmenování je především záležitostí premiéra, zdůraznil Zeman. Chápe, že se do toho nikomu příliš nechce, když je rok a čtvrt před volbami.

Zeman připomněl, že vybudování evropské armády je dlouhodobý cíl. Podle svých slov je eurofederalista, nicméně si nepřeje například jednotnou policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám