Hlavní obsah

Zeman krotil v ostré diskusi gymnazisty v Pardubicích

– Pardubice

Jako do jámy lvové měl prezident Miloš Zeman ve středu po poledni vstoupit do tělocvičny pardubického gymnázia Dašická. Návštěva se konala v rámci prvního dne jeho návštěvy v Pardubickém kraji. Někteří maturanti chtěli prezidentovi pokládat provokativní dotazy a už před návštěvou se vzájemně podporovali na Facebooku.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman se při diskusi se studenty pardubického gymnázia Dašická dobře bavil.

Článek

„Je pravda, že většina studentů je tu spíš schwarzenberská. Zeman má mezi mladými minimum sympatizantů,“ přiznala Právu jedna z profesorek gymnázia Dašická, největší a nejprestižnější střední školy na východě Čech.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a ředitel gymnázia Luděk Burian proto Zemana předem varovali, ten však trval na tom, že chce čelit co nejprovokativnějším dotazům. „Nejsou hloupé otázky, jsou jenom hloupé odpovědi,“ požádal při první dotyku s mikrofonem Zeman.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman na setkání se studenty gymnázia Dašická.

Čelil výtkám studentů, že jeho návštěva v kraji je zbytečně drahá, že si nechává stavět pódia k politickým projevům nebo že Senátu vnucuje příliš mladé a levicové ústavní soudce. „Není ani levicový, ani pravicový soudce. Jsou jenom soudci dobří a špatní,“ reagoval Zeman.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman na setkání se studenty gymnázia Dašická. Vpravo je ředitel školy Luděk Burian.

Byl kritizován také za výrok, že ústavní zvyklosti jsou idiotské. V reakci na to prohlásil, že autorem takového výroku není a že jej zkreslila média. „Já jsem prohlásil, že pojem ústavní zvyklosti je idiotský. V tom mi už dalo za pravdu několik renomovaných právníků,“ řekl Zeman.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman zahájil v Pardubicích návštěvu Pardubického kraje. Doprovodila jej dcera Kateřina, vpravo je vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Studenty častoval bonmoty a citáty, pomáhal si Napoleonem i Nielsem Bohrem a Norbertem Wienerem. A když už jeden ze studentů měl odvahu použít také citáty, vysmál se mu, že je čte z papíru.

Po hodinové diskusi prohlásil, že se nezkušená mládež nechala obalamutit médii. „Nevěřte novinám. Skepse je první předpoklad inteligence,“ vyzval studenty Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám