Hlavní obsah

Zeman: Koho prezidentem? Hlavně politika, ale volte, koho chcete

Novinky, hro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by si v případě, že by sám v prezidentských volbách neuspěl, nikoho z nabízených kandidátů nevybral. Tvrdí, že ten, kdo se uchází o nejvyšší politickou funkci v zemi, by měl být hlavně politik. „Máme osm kandidátů a jeden a půl má politickou praxi,” řekl Zeman v pořadu Pressklub na Frekvenci 1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vystoupil 6. listopadu 2017 na tiskové konferenci k Zemanově opětovné kandidatuře.

Článek

„Já vycházím z toho, že když někdo kandiduje na nejvyšší politickou funkci ve státě, tak by měl být politik. Politika je řemeslo jako každé jiné: jako truhlář, jako zedník, jako instalatér,” řekl prezident s tím, že od truhláře lidé očekávají kvalitní stůl, od instalatéra trubku, která neteče a od zedníka „komínek, který není nakřivo postavený”.

Volba prezidenta 2018

Z osmi zbývajících kandidátů by si tak prý nevybral. „Jeden a půl znají řemeslo: to je Mirek Topolánek a - ta půlka - Pavel Fischer. (...) Na druhé straně si u nich zrovna nemyslím, že by to řemeslo ovládali. (...) A tak jsem se rozhodl, že pokud bych neuspěl ve volbách - což se může klidně stát - tak protože nebudu mít koho si vybrat, tak nepůjdu volit,” dodal Zeman.

V názoru se tak shodl se svým předchůdcem ve funkci Václavem Klausem. Ten rovněž v neděli na Primě uvedl, že prezident by neměl být „Marťan”, jak označuje lidi, kteří do nejvyšší státní funkce přicházejí odjinud než z politiky. [celá zpráva]

Klausův výrok o kandidátechVideo: Prima FTV

Během rozhovoru Zeman použil u tématu, zda souhlasí, či nesouhlasí s adopcí dětí homosexuály, vulgární slovník. Reportér Xaver Veselý, kterého prezident v závěru označil za „přítele” i přes „pohrdání novináři”, jej tak musel napomenout. Zeman v minulosti sklidil za nevybíravá slova na Českém Rozhlase kritiku, poté své pravidelné výstupy přesunul právě na Frekvenci 1.

V poslední půlminutě pořadu, kterou kandidáti na prezidentskou funkci dostávají jako volný čas pro vlastní slova, Zeman doplnil: „Volte, koho chcete, ale volte na základě toho, jakou práci kandidáti odvedli pro Českou republiku. Co je za nimi, a nikoli co vám slibují.”

Foto: Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru v pořadu Pressklub na Frekvenci 1

Volební výsledky bude Zeman očekávat v Loretánské ulici poblíž Pražského hradu s nejbližším okolím, které tam bylo před pěti lety. Kdo přesně to bude, Zeman neuvedl. „Uvidíte podobné tváře, věrnost se cení,” dodal pouze.

První kolo v pořadí teprve druhé přímé volby prezidenta se konají ve dnech 12. a 13. ledna, případné druhé kolo o 14 dní později. Druhé kolo voleb by se nekonalo pouze v případě, že by některý z kandidátů získal v tom prvním nadpoloviční většinu hlasů.

Dosavadní průzkumy favorizují Zemana

Budoucím českým prezidentem bude podle průzkumů voličských preferencí buď znovu Miloš Zeman, nebo ho porazí bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Ze zbývajících sedmi kandidátů by bronzovou příčku měl v prvním volebním kole, které se uskuteční koncem příštího týdne, obsadit textař a podnikatel Michal Horáček. Vyplývá to ze srovnání výsledků průzkumů agentur, které byly publikovány od loňského října.

Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám