Hlavní obsah

Zeman Kajínkovi milost nedá, přimluví se za něj u nového ministra

Prezident Miloš Zeman v diskusním pořadu Partie vysílaného televizí FTV Prima řekl, že se po volbách sejde s novým ministrem spravedlnosti, aby s ním probral případ Jiřího Kajínka. Ten si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou vraždu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Do prezidentské kanceláře totiž dorazila žádost o milost od Kajínkova advokáta. Tu však Kajínek očekávat nemůže. „Nevyužiji práva udělení milosti,“ řekl Zeman.

Zeman zopakoval, že by se přimlouval za znovuotevření případu. „To bych se opravdu přimlouval, ale to je téma, které by asi bylo dobré probrat až s budoucím ministrem spravedlnosti,“ řekl Zeman. Dodal, že přestože si váží ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové, o znovuotevření případu by měl rozhodnout až nový ministr.

Případně znovuotevřený případ by pak zřejmě putoval od plzeňského soudu k jinému. „Aby se odrazila námitka případné podjatosti soudu,“ vysvětlil Zeman.

Ten si prý vyžádal dokumenty o kauze i o trestných činech, kterých se Kajínek dopustil před dvojnásobnou vraždou, za kterou byl odsouzen. „Jsou to hustě popsané tři stránky,“ uvedl Zeman s tím, že i to je důvod, proč Kajínkovi neudělit milost.

Milosti jen pro umírající

Zeman znovu zdůraznil, že jako prezident milosti udělovat nehodlá. Výjimku by snad udělal jen „v případě, že by někdo umíral ve vojenské nemocnici a chtěl strávit posledních pár týdnů v domácím prostředí“.

Kajínek je zřejmě nejslavnější český vězeň. Za mřížemi je od roku 1998, kdy ho plzeňský krajský soud potrestal doživotím za dvě vraždy a pokus o třetí z května 1993. O jeho útěku z nejstřeženější věznice Mírov v roce 2000 byl natočen i film. Pokud nedojde k nějakému zvratu v kauze, měl by se dostat na svobodu nejdříve v roce 2022.

Anketa

Měl by se případ Jiřího Kajínka znovu otevřít?
ano
84 %
ne
16 %
Celkem hlasovalo 24888 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám