Hlavní obsah

Zeman jmenoval Opatu novým náčelníkem generálního štábu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman ve středu odvolal z pozice náčelníka generálního štábu české armády Josefa Bečváře a na jeho místo jmenoval Aleše Opatu. Ten se funkce ujme 1. května.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce náčelníka generálního štábu Aleše Opatu (vlevo). Na snímku vpravo je ministryně obrany ČR v demisi Karla Šlechtová.

Článek

Zeman poděkoval Bečvářovi za vykonanou práci. U Opaty vyzdvihl jeho zkušenosti ze zahraničních operací.

„Tato armáda není určena jen k tomu, aby prováděla cvičení a manévry, ale i k tomu, aby bojovala. Například v Afghánistánu,“ dodal Zeman.

Bečvář popřál svému nástupci dobré spolupracovníky i moudrá politická rozhodnutí. Opata přiznal, že cítí zodpovědnost, a Bečvářovi poděkoval.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Náčelník generálního štábu Aleš Opata

Jmenování Opaty již dříve podpořila vláda. Ještě předtím o Bečvářově konci v čele armády informovala ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová, která personální změnu předjednala s prezidentem.

Bečvář měl skončit již loni, ale tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO) mu závazek prodloužil do poloviny letošního roku. Šlechtová další půlroční prodloužení odmítla.

Opata má zkušenosti ze struktur NATO, kde působil jako vojenský představitel ČR na strategickém velitelství v belgickém Monsu. Zúčastnil se rovněž několika zahraničních misí.

Podle ministryně by měl Opata pokračovat v reorganizaci armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám