Hlavní obsah

Zeman jmenoval nové soudce a pozastavil se nad verdiktem s Rathem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval 33 nových soudců a Ljubomíra Drápala předsedou Krajského soudu v Praze. Ten se funkce ujme od února. Prezident novým soudcům připomněl, že rozhodování justice má být „průhledné a předvídatelné”. Pozastavil se i nad verdiktem v kauze Davida Ratha, kde odvolací soud zrušil rozsudek kvůli nezákonným odposlechům.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval Ljubomíra Drápala předsedou Krajského soudu v Praze.

Článek

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který prezidentovi jednotlivé kandidáty navrhl, znovu zohlednil dlouhodobou přetíženost některých soudů.

Do obvodu Krajského soudu v Ostravě tak zamíří sedm nových soudců, po šesti bude pracovat v obvodu ústeckého a středočeského krajského soudu. Následuje Krajský soud v Brně s pěti nováčky a královéhradecký krajský soud se třemi. Po dvou soudcích přibude v obvodu plzeňského a českobudějovického krajského soudu, o jednoho soudce posílí pražský městský soud.

Když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm miliónů korun, jsou diskuse o jeho vině či nevině poněkud nepatřičné
prezident Miloš Zeman o kauze Davida Ratha

Drápal nahradí v čele krajského soudu Ivanu Švehlovou, které končí mandát. Drápal působil od roku 1996 u Nejvyššího soudu, specializoval se na občanské procesní právo.

Zeman soudcům řekl, že při posledním jmenování jejich kolegů kritizoval podíl nevyřízených kauz. „Jsem rád, že od této doby došlo k výraznému pokroku a chtěl bych naší justici blahopřát,” řekl prezident. „Na druhé straně trpíme stále jistou netransparentností naší justice při rozhodování jednotlivých soudů,” dodal.

Diskuse o vině či nevinně Ratha jsou nepatřičné

„Někdy i my, právní laici, stojíme v němém úžasu před některými rozhodnutími, jako například teď, pane ministře, v kauze Rath,” uvedl Zeman k Pelikánovi.

„A skoro se mi zdá, aniž bych se vměšoval do soudního rozhodnutí, že když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm miliónů korun, jsou diskuse o jeho vině či nevině poněkud nepatřičné,” uvedl prezident a zdůraznil, že se nehodlá vměšovat do rozhodování justice. [celá zpráva]

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval 18. ledna na Pražském hradě Ljubomíra Drápala předsedou Krajského soudu v Praze.

Nelze rozhodovat, jak vás napadne

Zeman poznamenal, že kdysi se jako „právní laik” zeptal jedné z vysokých představitelek českého soudnictví, co soudí o sjednocení judikatury. Odpověděla mu, že tomu tak nemá být, protože každý soudce rozhoduje podle vlastního vědomí a svědomí.

„Nicméně zdá se mi, že podobně jako potřebujeme jednotná dopravní pravidla, ale také například jednotná sportovní pravidla, aby každý soudce nepískal, jak ho napadne, a tato pravidla dodržoval, pak potřebujeme, aby i vaše rozhodování bylo průhledné a předvídatelné,” řekl Zeman soudcům.

Dále jim popřál, aby o nich nikdo nenatočil hru, která by se jmenovala Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Divadelní hra Petra Čtvrtníčka reagovala na korupční fotbalovou aféru Ivana Horníka.

Loni prezident jmenoval dvě skupiny soudců - v březnu jich bylo 35, v srpnu pak 33.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám