Hlavní obsah

Zeman jmenoval Ivanu Janů do čela ochránců soukromí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) bude řídit bývalá ústavní soudkyně Ivana Janů. Do funkce předsedkyně této instituce ji ve středu na Hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Janů nahradí Igora Němce, který po dvou funkčních obdobích už do čela úřadu kandidovat nemohl.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů

Článek

Janů zvolili do funkce senátoři na červencové schůzi. Dali jí přednost před inspektorem úřadu Josefem Vaculou. Nominaci devětašedesátileté Janů, která byla před nástupem k Ústavnímu soudu lidoveckou poslankyní a podílela se na tvorbě ústavy, doporučily senátorské kluby KDU-ČSL, ANO a Starostové.

Janů ve svém kandidátském projevu v Senátu mimo jiné uvedla, že ÚOOÚ vznikla jako silná nezávislá instituce na ochranu práva na soukromí a že pokládá za potřebné jeho nezávislost udržet. Úřad by měl podle ní zlepšit srozumitelnost výkladu zákona o ochraně osobních údajů a respektovat v praxi rozhodnutí Nejvyššího správního a Ústavního soudu.

ÚOOÚ vznikl před 15 lety, má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují.

Reklama

Výběr článků

Načítám