Hlavní obsah

Zeman je Zdeněk Troška české politiky, tvrdí expremiér Špidla

– Praha
Novinky, Václav Lang

Miloš Zeman byl vynikající Hamlet a sehrál to výborně, vzpomíná expremiér Vladimír Špidla na dobu, kdy současný prezident ještě jako předseda ČSSD objížděl koncem minulého tisíciletí republiku s autobusem Zemák. V novém dílu cyklu ČT Expremiéři Špidla mimo jiné tvrdí, že Zeman je Zdeňkem Troškou v české politice.

Ukázka z cyklu Expremiéři České televize Video: Česká televize

 
Článek

Špidla ve své vzpomínce přirovnal politiku k divadlu. Politický program je podle něj jako text divadelní hry, který jde interpretovat dobře, nebo špatně. Miloš Zeman to podle něj uměl dobře.

„Zemák, co si pamatuju, přinesl Miroslav Šlouf, a Miloš Zeman byl vynikající Hamlet a sehrál to výborně,“ vykládá Špidla příznačně v jihočeských Hošticích, kde se odehrávala proslulá komedie Zdeňka Trošky Slunce seno a kde nyní stojí autobus Zemák zaparkovaný.

„Miloš Zeman – když se dělají takové ty různé metafory – je Troškou české politiky,“ okomentoval současného prezidenta a svého dřívějšího stranického i vládního šéfa.

Špidla: Zeman chtěl bejt prezident

Špidla byl v letech 1998 až 2002 coby ministr práce a sociálních věcí prvním místopředsedou vlády Miloše Zemana, kterého v roce 2001 nahradil v roli předsedy ČSSD. V letech 2002 až 2004 byl premiérem. Tehdejší Zemanova vláda byla poznamenána tzv. opoziční smlouvou s ODS, kterou Špidla v dokumentu kritizuje. Podle něj vyřazuje opozici, a tím i jakousi její kontrolní funkci, tak, že „už to vede ke zlu, že to přestává být optimální“.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Během Špidlovy premiérské éry pak prý propukl mezi ním a Zemanem trvalý spor, „kdy si Miloš Zeman utvářel v sociální demokracii určitou pozici, která mě reálně oslabovala“.

Vrcholem podle Špidly byla prezidentská volba, kdy část sociálních demokratů nepodpořila Miloše Zemana a ten se poté stáhl z politiky.

„Miloš Zeman prostě chtěl bejt prezident, chtěl bejt vždycky prezident, a vždycky mi říkal, že prezident bejt nechce. Chtěl být do té míry prezidentem, že rozvrátil koncepci, kterou jsem měl jako předseda strany a jako ministerský předseda. To jest získat prezidentský titul pro Otakara Motejla,“ shrnul dále Špidla.

Naschvál ho poslali do Paříže

Zásadní moment, kdy se prý Špidla rozkmotřil se Zemanem, bylo podle něj období bombardování Jugoslávie vojsky NATO. Špidla, který se stavěl proti, má za to, že jej Zeman jako tehdejší premiér schválně při vyjednávání obešel.

Kdyby tehdy Česká republika bombardování odmítla, nemuselo by k němu vůbec dojít, tvrdí Špidla. „Musel jsem tehdy odjet do Paříže na jednání OECD – teď s odstupem si myslím, že mě tam poslali schválně – a když jsem si četl v OECD nějaký soubor tisku a informací, tak jsem zjistil, že se rozšířilo bombardování Jugoslávie,“ vzpomněl.

„Byl jsem zuřivě proti, vrátil jsem se, žádal jsem Miloše Zemana, aby odvolal ministra zahraničních věcí (Jan Kavan),“ popsal dál tehdejší události. „To byl pro mě základní důvod, proč jsem se rozešel s Milošem Zemanem,“ uzavřel.

Pátý díl cyklu Expremiéři s podtitulem Vladimír Špidla – politický politik odvysílá ČT2 v úterý od 21:45.

Reklama

Výběr článků

Načítám