Hlavní obsah

Zeman je v nemocnici už týden. Hrad dál mlčí, média mluví o vážné nemoci jater

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přesně před týdnem odvezla pojízdná jednotka JIP prezidenta Miloše Zemana z lánského zámku do Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicích (ÚVN). Hrad o tom, co přesně prezidenta trápí, dál mlčí. Podle médií však trpí vážnou chorobou jater.

Několik lidí se sešlo k tichému protestu proti mlčení Hradu ke zdravotnímu stavu prezidenta Zemana přímo v areálu ÚVN.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Těsně po setkání s premiérem Andrejem Babišem, se kterým měl Zeman minulou neděli probírat povolební situaci, odvezla Zemana ze zámku v Lánech, kde dlouhodobě pobývá, sanitní jednotka JIP. Po příjezdu do ÚVN byl prezident v bezvědomí a při vykládání ze sanitky mu museli podpírat hlavu.

Jaterní onemocnění není tak pokročilé, aby musela být indikována transplantace.
z SMS Andreji Babišovi

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček i hradní kancléř Vratislav Mynář od té doby ignorují dotazy na zdraví prezidenta od novinářů i politiků. Podle zdrojů médií však prezident trpí vážným onemocněním jater. To potvrzuje i SMS, kterou měl premiéru Babišovi poslat přednosta kliniky hepatogastroenterologie IKEM a poslanec ANO Julius Špičák.

ÚVN řeší žádost o informace k Zemanovi „se vší naléhavostí”

Domácí

„Dobrý den, pane premiére, náš specialista již pana prezidenta prohlédl, jaterní onemocnění není tak pokročilé, aby musela být indikována transplantace,” píše se v SMS, kterou mají k dispozici Seznam Zprávy. Špičák pro iRozhlas pravost zprávy nepopřel.

Zeman naposledy na veřejnosti vystoupil 1. září, kdy navštívil jednu z brněnských základních škol. Během září pak byl Zeman devět dní hospitalizovaný opět v ÚVN. Podle Hradu kvůli dehydrataci a vyčerpání, žádné vážnější zdravotní problémy mluvčí Ovčáček nepotvrdil.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

U brány ÚVN se objevil portrét prezidenta Zemana se svíčkami a květinou.

O tom, proč je nyní Zeman v nemocnici znovu, už Hrad mlčí úplně. Jediné oficiální informace jsou, že leží na jednotce KARIM, kde jsou pacienti ve vážném zdravotním stavu napojeni na přístroje sledující základní životní funkce.

V pondělí 8. listopadu Zemana navštívil jako jediný z politiků končící šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO). Podle jeho vyjádření byl prezident unavený, ale v dobré náladě. Hlava státu pak prý měla před jeho očima podepsat dekret ke svolání zasedání nové poslanecké sněmovny. Pravost Zemanova podpisu na listině, kterou Vondráček ukázal médiím, však budí pochybnosti a policie již kvůli podezření, že podpis prezidenta někdo zfalšoval, obdržela několik trestních oznámení.

Je podpis prezidenta z ARO pravý? Prověří to žalobci a policie

Krimi

ÚVN samotná se vůči Vondráčkovým slovům o zdravotním stavu prezidenta záhy veřejně ohradila s tím, že ten sděluje jen nejbližším osobám. Zároveň také uvedla, že Vondráček se na oddělení dostal bez vědomí ošetřujícího lékaře. Na její žádost pak také druhý den policie oznámila, že za prezidentem už ochranná služba nepustí nikoho, kdo nebude mít předem lékařský souhlas.

O základní informaci, zda Zemanův stav neohrožuje jeho schopnost vykonávat funkci hlavy státu, žádá vedení nemocnice také senát. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se s žádostí na ÚVN obrátil z pověření vedení horní komory poté, co Kancelář prezidenta republiky na obdobnou žádost do pátku nereagovala.

Reklama

Související články

Babiš: Pověření od Zemana bych nepřijal

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš by nepřijal případné pověření od prezidenta Miloše Zemana k jednání o sestavení kabinetu. Je připraven předat vládu bloku pěti stran...

Výběr článků

Načítám