Hlavní obsah

Zdravotní stav prezidenta je stabilizovaný, konstatovali lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

(Praha)
Aktualizováno

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je z pohledu internistů stabilizovaný. Prezidentův sluch, kvůli němuž byl ve čtvrtek na vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze, odpovídá jeho věku. Po vyšetření prezidenta to konstatovali ředitel nemocnice Miroslav Zavoral a primář kliniky ORL Michal Navara.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman (druhý zleva) při příjezdu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze

Článek

Hlava státu strávila v nemocnici zhruba dvě hodiny. Při odchodu z ÚVN Zeman zamával novinářům a hlasitě směrem k nim pronesl: „Jsem úplně zdravý.”

Před vyšetřením sluchu Zeman podstoupil vyšetření na interně. „Po interní stránce je zcela stabilizován. Má normální tlak, normální pulz. Od minulé hospitalizace přibral osm kilogramů, je zcela bez potíží,” řekl Zavoral.

„Co se týče sluchu, pan prezident uvádí problémy s komunikací, zejména tam, kde je větší počet lidí. Nicméně naše vyšetření sluchu nepotvrdilo žádnou závažnou poruchu. Ztráta sluchu asi 40 procent ve vysokých frekvencích není vzhledem k jeho věku nijak výjimečná, v podstatě jeho sluch je průměrný vzhledem k věkové kategorii,” řekl Navara.

Rekondiční pobyt

Zeman byl ve vojenské nemocnici loni v říjnu na čtyři dny hospitalizován. Hrad tehdy čtyřdenní pobyt označil za rekondiční.

Nemocnice po říjnové hospitalizaci na webu uvedla, že se prezident v nemocnici léčil a i po jejím opuštění léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou.

Požádal mě lékař, dostanu infuze. Zeman vysvětlil svůj pobyt v nemocnici

Domácí

V tehdejší lékařské zprávě bylo uvedeno, že Zeman má cukrovku druhého typu a trpí neuropatií obou nohou. Laboratorní hodnoty, včetně hladiny krevního cukru a dalších parametrů hodnotících cukrovku, byly podle nemocnice v normě.

Prezident za dva roky zhubl 20 kilogramů, lékaři u něho objevili známky dehydratace. Zeman si podle nemocnice stěžoval na nestabilní chůzi a měl sklon k nižšímu krevnímu tlaku.

Reklama

Výběr článků

Načítám