Hlavní obsah

Zeman i Babiš mají nominace na ekologické anticeny

Prezident Miloš Zeman i bývalý ministr životního prostředí Tomáš Podivínský jsou mezi nominanty na ekologickou anticenu Ropák roku. Tu každoročně vyhlašuje sdružení Děti Země. Za označení ekologů za ekoteroristy je v nominaci na přidruženou cenu Zelená perla i vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident Miloš Zeman je nominován za neutuchající podporu stavby kanálu Dunaj–Odra–Labe, exministr Tomáš Podivínský si ji vysloužil za podporu dostavby temelínské jaderné elektrárny.

"Kandidátů na Ropáka máme již okolo 25, přičemž prezident a exministr patří mezi ty nejžhavější," uvedl za pořadatele ankety Miroslav Patrik. Připomněl, že stavbu kanálu i dostavbu Temelína dlouhodobě kritizují ochránci přírody, protože by podle nich tyto projekty poškodily životní prostředí.

Jejich obhájci ale upozorňují na to, že vytvoření kanálu by pomohlo k rozvoji lodní dopravy a dostavba dvou bloků Temelína by podle Podivínského přispěla k větší energetické stabilitě ČR.

Babišova nominace na perlu

Ropák bude letos udělen podvaadvacáté. Spolu s ním vyhlásí ekologové již podevatenácté Zelenou perlu, což je anticena za největší protiekologický výrok loňska. Na ni je již 40 kandidátů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO před jednáním s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou v pražském Lidovém domě

Je mezi nimi například předseda politického hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, který v jednom ze svých výroků nazval ochránce přírody ekoteroristy. Ke kandidátům patří také někdejší šéf Ředitelství vodních cest ČR Jan Skalický za výrok, v němž propagoval rozsáhlé a podle ekologů k přírodě nešetrné úpravy koryta řeky Labe.

Loni dostal anticenu Ropák tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), a to zejména za návrh zákona o Národním parku Šumava, za nečinnost ve vymezování chráněných území NATURA 2000 nebo podporu výstavby dvou jaderných bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Ekologové mu vytýkali zejména nečinnost ve funkci.

Zelenou perlu za antiekologický výrok dostal tajemník někdejšího prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl za výrok kritizující cyklisty. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám