Hlavní obsah

Zeman: Grossova vize je pokrytecká

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Expremiér Miloš Zeman se v úterý znovu zostra pustil do vlády pod vedením šéfa ČSSD Stanislava Grosse. Jeho vizi, podle níž by se soc. dem. měla soustředit na přijetí společné evropské měny euro do konce desetiletí a na reformy, které budou bolet, označil za pokrytecké.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Projekt je realizován pod záštitou Asociace krajů ČR a Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Článek

"Jestliže nejdříve zvýšíte deficit osmkrát, protože pustíte své ministry z řetězu, a potom hlásáte nějaké reformy, které budou bolet, tak je to částečně hloupé a částečně pokrytecké," řekl Zeman na dotaz Práva před jednáním platformy Za renesanci ČSSD v Praze 2.

Pokrytecké je to podle něj proto, že současný schodek vůbec nemusel být. "Hloupé proto, že nešetříte na státním aparátu, ale na nezaměstnaných, na důchodcích, na nemocných, tedy na přirozených voličích sociální demokracie, a pak se ještě pitomě divíte tomu, že tito voliči od vás odcházejí," uvedl Zeman.

Podle něho se soc. dem. pod současným vedením "vydala cestou nejmenšího odporu a tato cesta, abych citoval bibli, vede ke smrti, protože široká je cesta vedoucí ke smrti a úzká je stezka vedoucí k životu".

"Hřebec Palas není v mé stáji"

Zeman také poznamenal, že nemá svou "stáj" příznivců a samotný výraz považuje za ponižující. Skutečný šéf si podle expremiéra za spolupracovníky vybírá lidi, kteří jsou chytřejší než on. "Člověk, který si vybírá jako své spolupracovníky lidi ještě blbější, než je on sám, není manažer, není boss, není šéf," uvedl.

Vůči svému zařazení do Zemanovy "stáje" se minulý týden ohradil ministr zemědělství Jaroslav Palas, který kandiduje na místopředsedu ČSSD, a výroky bývalého premiéra označil za odvetu, která ČSSD velmi škodí.

"Jestliže jsem prohlásil, že nemám svou stáj, pak v této stáji není ani hřebec jménem Jaroslav Palas," uvedl včera Zeman. Odmítl přitom, že by svými výroky soc. dem. poškozoval.

Zeman také podle svých slov souhlasí s odstupujícím šéfem poslanců ČSSD Petrem Iblem v tom, že soc. dem. přešlapuje na místě. Problém však podle Zemana není v klubu, ale ve vládě a ve vedení ČSSD. "Technická opatření uvnitř klubu jsou něco jako natírání zábradlí na horní palubě Titaniku," řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám