Hlavní obsah

Zeman dostal při oslavě 75. narozenin dvě škodovky

– Lány

V sobotu oslavil prezident Miloš Zeman své 75. narozeniny. K této příležitosti dostal od zástupců Škody Auto hned dva nové vozy. V první řadě převzal modernizovaný model Superb třetí generace v nejsilnější benzinové verzi. Jde již o osmou Škodu Superb, kterou Zeman během svého působení v prezidentském úřadě využívá. Vedle toho v sobotu dostal k dispozici i nové SUV Kodiaq.

Foto: Auto Škoda, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) převzal 28. září 2019 na zámku v Lánech od zástupců Škody Auto dva nové vozy.

Článek

„Zastávám názor, že český prezident by měl jezdit českým vozem, tedy vozem vyrobeným na českém území,“ uvedl při předání auta před zámkem v Lánech. Vůz mu předal člen představenstva automobilky Bohdan Wojnar a ředitel českého zastoupení firmy Luboš Vlček

Zeman dosud jezdil superbem třetí generace, který mu automobilka každoročně obměňovala. Před tím mezi lety 2013 a 2015 vystřídal tři vozy druhé generace. Od roku 2017 využívá pro méně formální cesty SUV Kodiaq. „Škoda Auto poskytla vozy Policii ČR, respektive útvaru pro ochranu prezidenta, na základě smlouvy o nájmu vozidla. Zpravidla jsou předány institucím prvního stupně státní správy do užívání na dobu jednoho roku. Jde se o roční pronájem vozů,“ řekl mluvčí Škody pro ČR Vítězslav Pelc. Cena auta se pohybuje kolem 1,3 milionu Kč.

Foto: Auto Škoda, ČTK

Modernizovaný model Superb třetí generace v nejsilnější benzinové verzi (vpravo) a nové SUV Kodiaq (vlevo).

Ve škodovce jezdil už Masaryk

Černé vozy Superb a Kodiaq jsou oba ve vrcholné výbavové verzi Laurin & Klement. Pohání je benzinový přeplňovaný motor 2,0 TSI, který má v Superbu výkon 272 koní a v Kodiaqu 200 koní. Motor doplňuje automatická převodovka a pohon všech kol.

Superb má černý interiér a jde o zcela sériové provedení vozu, které se od běžně prodávaného liší pouze držáky prezidentské standarty na obou předních blatnících. Na přání ochranné služby byl dovybaven skrytým výstražným zařízením s majákem, kamerovým systémem a vysílačkou.

Posádka může využívat například vysokorychlostní internetové připojení během jízdy, o odpružení se stará systém adaptivní regulace podvozku (DCC), který dokáže přizpůsobit reakci plynu, brzd a tlumičů podle zvoleného jízdního režimu. V modernizovaném Superbu byly vůbec poprvé v rámci značky použity full LED matrixové světlomety.

Dort, který dostal Zeman k narozeninám.

Kožené sedačky, tři multimediální systémy

Součástí standardní výbavy jsou kožené potahy sedadel s ventilací nebo virtuální kokpit namísto tradiční kapličky přístrojů na palubní desce. Dále pak tři multimediální systémy s displejem o úhlopříčce 9,2 palce, dva z nich nabízí mimo jiné funkci navigace, kterou lze ovládat také gesty nebo hlasově.

Modely značky Škoda jsou s tuzemským prezidentským úřadem historicky úzce spjaty. Již v roce 1926 využíval první prezident Československé republiky Tomáš Garrigue Masaryk legendární vůz Škoda Hispano-Suiza s šestiválcem o výkonu 100 koňských sil.

Foto: Auto Škoda, ČTK

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) převzal na zámku v Lánech od zástupců Škody Auto modernizovaný model Superb třetí generace. Vlevo je ředitel českého zastoupení Škoda Auto Luboš Vlček a vpravo člen představenstva automobilky Bohdan Wojnar.

Reklama

Výběr článků

Načítám