Hlavní obsah

Zeman doporučil maturantům poslech Jakešova projevu

Novinky, jov

Prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou zahájili v pondělí na Anglicko-českém gymnáziu Amazon, kde studuje jejich dcera Kateřina, nový školní rok. Zeman doporučil budoucím maturantům pověstný projev někdejšího generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše na Červeném hrádku. A to jako odstrašující příklad toho, jak vážně míněná slova mohou být směšná.

Zeman doporučil maturantům poslech Jakešova projevuVideo: Novinky

 
Článek

Prezident před budoucími maturanty zavzpomínal na literární časopis Host do domu a rubriku Kouzlo nechtěného. Ta obsahovala vážně míněné texty, které se časem staly směšnými. A jako příklad studentům doporučil právě Jakešův projev. „Vřele to doporučuji. To bylo právě kouzlo nechtěného. Projev, který byl myšlen vážně, projev, kterému se lidé na ulicích hlasitě smáli,“ řekl Zeman s tím, že nejhorší je, když se člověk stane směšným.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou na návštěvě v Anglicko-českém gymnáziu Amazon.

Budoucím maturantům také Zeman kladl na srdce, aby pečlivě vybírali vysokou školu. Zdůraznil, že by si měli vybrat takový obor, který jim zaručí budoucí zaměstnání. „Přihlížejte, a ty časové řady už existují, k míře uplatnitelnosti absolventů těchto škol na trhu práce,“ prohlásil prezident, který popřál studentům úspěch.

A hned uvedl příklad oboru, který podle něj uplatnitelnost nezaručuje. „Můžete milovat kulturní antropologii, nic proti tomu. Ale ČR je zemí, která má v přepočtu na milión obyvatel největší počet kulturních antropologů na světě, a velká část z nich končí na úřadech práce,“ řekl Zeman. Tím si rýpl do akademika Martina C. Putny, kterého právě profesorem sociální a kulturní antropologie nechtěl jmenovat.

Na soukromém pražském Gymnáziu Amazon přivítal studenty Miloš ZemanVideo: Novinky

Kateřina se nezúčastnila

Zeman na gymnáziu dostal od jednoho z vyučujících kytičku vřesu z Vysočiny, kde má v Novém Veselí chalupu. Prezident při odchodu uvedl, že právě tato kytička ho nejvíce potěšila.

Dcera Kateřina, která je také budoucí maturantkou, se zahájení nového školního roku svým otcem nezúčastnila. Podle Zemana měla soukromý program. Prezident zároveň prozradil, že Kateřina chce po zkoušce z dospělosti studovat vysokou školu ve Švédsku. A chtěla by tam získat stipendium. Pro to ale musí výrazně uspět u maturity. „Je motivována, aby měla vyznamenání,“ podotkl Zeman. První dáma Ivana Zemanová pak prozradila, že občas dělá své dceři do školy svačinu. „Někdy, ale výjimečně,“ řekla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman a Ivana Zemanová při přijetí v Anglicko-českém gymnáziu Amazon.

Studenti mohli pokládat prezidentovi dotazy, zajímalo je, jakou otázku dostal u maturity z češtiny. „Přeceňujete fenomenálnost mé paměti. Nemohu vyloučit, že to byl Karel Čapek, ale tak na 70 procent,“ zavtipkoval Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám