Hlavní obsah

Zeman: Jednoho ministra Fialovi nejmenuji

• Aktualizováno

„Očekávám, že během několika dnů budu propuštěn z nemocnice a odjedu do Lán,“ řekl v rozhovoru pro televizi Nova prezident Miloš Zeman. Ten poskytl předtočené interview během své hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. V něm prezident také řekl, že nehodlá jmenovat jednoho z navržených kandidátů na nové ministry, které mu odpoledne představil šéf vítězné koalice SPOLU Petr Fiala.

Rozhovor s prezidentem Milošem ZemanemVideo: TV Nova

 
Článek

Zeman předpokládá, že bude vetovat jednoho ministra, jméno neuvedl. Navrhne Fialovi, aby jeho resort řídil sám nebo pověřil někoho jiného.

„Nebude to žádná personální averze, protože jsem ho (kandidáta na ministra) nikdy neviděl. Ale budu mít důvody, které mu (Fialovi) řeknu, a přes ně nepojede vlak. Ale abych nebránil vládě jako celku, řeknu Petrovi Fialovi, aby ho (daný ministerský post) obsadil sám nebo pověřil některého z členů vlády,” řekl v rozhovoru, který se předtáčel před Fialovou návštěvou.

Podle informací MF Dnes má Zeman výhrady k nominantovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému z Pirátů. Fiala ale po schůzce s prezidentem řekl, že žádné výhrady v navrhovaném složení kabinetu akceptovat nehodlá.

Pracovat naplno do měsíce

V Lánech pak podle svých slov hodlá prezident Zeman znovu začít pracovat. Jako první na seznamu povinností bude mít jmenování Petra Fialy novým premiérem a také schůzky s adepty na nové ministry.

Jejich seznam mu ve středu přinesl kandidát na premiéra a šéf vítězné koalice SPOLU Petr Fiala (ODS).

„V každém případě, možná i o něco dřív,” reagoval Zeman na dotaz, zda do měsíce už hodlá být v plném pracovním nasazení.

Foto: ČTK Nova/screenshot TV, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) 17. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze poskytl rozhovor televizi Nova. Vpravo je moderátor Rey Koranteng.

Prezident se také zastal svých spolupracovníků v čele s kancléřem Vratislavem Mynářem. Ti čelí vyšetřování policie, která se zabývá možným neposkytnutím péče před Zemanovou říjnovou hospitalizací.

Do nemocnice jej 10. října ve vážném stavu převezla speciální sanitka vybavená JIP.

„Kancléř Mynář je skvělý úředník a můj dobrý přítel,” odpověděl Zeman na dotaz, jak hodnotí chování svého okolí a také to, jakým způsobem po dobu jeho hospitalizace o jeho zdravotním stavu Hrad informuje.

Doplňující otázky odmítl s tím, že je na rozhovor málo času.

Zeman také ocenil další zpřísnění proticovidových opatření, která dosluhující kabinet premiéra Andreje Babiše hodlá zavést od pondělí. Podle Zemana jsou užitečná a doporučil budoucímu premiérovi Fialovi, aby u nich setrval.

Naopak rozvolnění po první covidové vlně považuje Zeman za jedinou chybu Babišova vládnutí, které jinak hodnotí pozitivně, řekl v rozhovoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám