Hlavní obsah

Zeman definitivně pohřbil sKarty

Novinky, val, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal v úterý 15 zákonů, mezi nimi i ten, který definitivně ruší kartu sociálních systémů. Hrad o tom informoval na svých webových stránkách.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

SKartám odzvonilo, Miloš Zeman stvrdil zákon svým podpisem.

Článek

„Zákon ruší projekt tzv. sKaret, které měly původně sloužit pro výplatu všech nepojistných sociálních dávek, a který byl dlouhé měsíce předmětem sporů mezi koalicí a opozicí a také kritiky ze strany řady organizací i úřadů a těch příjemců dávek, kterým působil komplikace,“ informoval Hrad.

Projekt, který vznikl za dnes již bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, se dostával od svého vzniku pod palbu kritiky. Obraceli se proti němu i někteří členové koaličních stran. Minulý týden pak Senát schválil zákon, který sKarty ruší. [celá zpráva]

Zákon má nabýt účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů, což by se mohlo stihnout k 1. říjnu.

Kartu dostalo přes 277 000 lidí. Úřady práce jim teď pošlou dopis, kde je budou informovat o dalším postupu. Až zákon začne platit, držitelé karet si budou moci vybrat, jak chtějí dávky dostávat – zda na bankovní účet, či poštou.

Sociální karty už nebudou sloužit ani jako průkazky pro zdravotně postižené. Ti začnou znovu dostávat průkazy papírové. Změnit by se mělo i posuzování závislosti na pomoci.

Zákon proti solárníkům

Zeman podepsal rovněž novelu, která od příštího roku sníží podporu pro obnovitelné zdroje. Limit pro příspěvky odběratelů na obnovitelné zdroje bude maximálně ve výši 495 Kč za megawatthodinu bez DPH. To je o sto korun méně, než činí podpora letos. Letos jde na podporu obnovitelných zdrojů 45 miliard, přičemž 12 miliard jde přímo z rozpočtu.

Platit začne rovněž novela o povinném značení lihu. Ta je reakcí na loňskou metanolovou kauzu, při níž v ČR zemřelo několik desítek osob. Novela má zamezit daňovým únikům a zabránit uvádění pančovaného alkoholu na trh.

Na základě další podepsané novely bude prodej lihovin spadat mezi živnosti, k jejichž vykonávání je nutná koncese. Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá. Koncese nebude ani finančně omezena. Obchodníci i hostinští budou mít šest měsíců na to, aby o koncesi požádali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám