Hlavní obsah

Zeman chce, aby prezident měl silnější pravomoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pravomoci prezidenta by měly být silnější, vzhledem k tomu, že je volený přímo, domnívá se současná hlava státu Miloš Zeman. Ve čtvrtečním pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov také řekl, že hlava státu by měla mít zákonodárnou iniciativu. K některým rozhodnutím, například při udělování státních vyznamenání, by také podle něj neměl být nutný spolupodpis premiéra.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Také by ztížil možnost Poslanecké sněmovny přehlasovat prezidentské veto. Nyní stačí k přehlasování 101 hlasů ve dvousetčlenné Sněmovně, podle současného prezidenta by to mělo být 120 poslanců.

Silný mandát, který dává prezidentovi přímá volba, by měl být adekvátně vyvážen rozšířením kompetencí, uvedl Zeman. Politici, kteří rozšíření pravomocí nechtějí podpořit, podle něj závidí přímo volenému prezidentovi podporu, kterou od voličů získal v přímém hlasování.

Zeman už letos v březnu uvedl, že by vrátil prezidentovi právo předkládat parlamentu zákony. Zákonodárnou iniciativu čeští prezidenti ztratili v roce 1993 za éry Václava Havla. Pokud současný prezident na začátku roku obhájí mandát, chce si v dalším volebním období zvát poslance a senátory, kteří by zákony mohli předkládat za něj.

Povinná volební účast a vliv na výběr ministrů

V případě zvolení chce také prosazovat povinnou volební účast a možnost voličů sestavovat si vlastní kandidátky i u parlamentních a krajských voleb.

Zeman rovněž řekl, že v další fázi by měl prezident právo mluvit premiérovi do výběru ministrů, měl by mít právo je i odvolat či odmítnout je jmenovat. S nadsázkou řekl, že tyto návrhy jsou ale otázkou ne příštího desetiletí, ale století.

V závěru pořadu pak zopakoval popření informace Lidových novin, že omezil pití alkoholu. Stejně jako na čtvrteční tiskové konferenci po návštěvě Ústeckého kraje, aniž by se ho na to kdokoliv ptal, oznámil, že alkohol pije dál. „Jste ve skvělé kondici,” lichotil mu moderátor pořadu Jaromír Soukup.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám