Hlavní obsah

Zeman blahopřál prozatímnímu prezidentovi Venezuely a pozval ho do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu v dopise poblahopřál vůdci venezuelské opozice a šéfovi tamního parlamentu Juanu Guaidóovi „k odvaze převzít v souladu s venezuelskou ústavou odpovědnost za venezuelský národ“ a pozval ho do České republiky. Guaidó se prohlásil za hlavu země namísto dosavadního prezidenta Nicoláse Madura kvůli Madurově kontroverznímu znovuzvolení.

Foto: Novinky

Miloš Zeman

Článek

Dopis Zeman Guaidóovi adresoval jako „prozatímnímu prezidentovi Bolívarovské republiky Venezuely”.

„Dovolte mi, abych vám co nejsrdečněji poblahopřál k vaší odvaze převzít v souladu s venezuelskou ústavou odpovědnost za venezuelský národ a dovést ho ke svobodným a demokratickým volbám. Přeji vám mnoho štěstí ve vašem úsilí a pevně věřím, že vaše snaha bude úspěšná,“ uvádí Zeman v dopise, jehož text publikoval Hrad na svém webu.

„Rád bych využil této příležitosti a pozval vás k návštěvě České republiky. Česká republika oslaví v tomto roce třicáté výročí sametové revoluce a doufám, že i vaší zemi se přechod k demokracii úspěšně podaří. Věřím, že brzy dojde k posílení vzájemných vztahů mezi našimi zeměmi,“ pokračuje Zeman.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó se prohlásil úřadujícím prezidentem Venezuely.

Guaidó se prohlásil prezidentem, protože považuje Madura za nelegálně zvoleného. Volby hlavy státu byly sporné a řada zemí neuznala jejich výsledky.

Guaidóa jako prozatímního prezidenta uznaly USA i asi čtyři desítky dalších zemí včetně České republiky. Naopak třeba Rusko, Čína nebo Turecko stojí za Madurem, který v zemi sužované hospodářskou krizí stále vládne a má i podporu silné armády.

Venezuelská opozice za svůj cíl označuje pád Madura, uspořádání svobodných voleb a přivedení humanitární pomoci.

Česká vláda uznala Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely na návrh ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) v pondělí. [celá zpráva]

Zkritizovali to komunisté. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se ve Venezuele jedná o pokus o státní převrat organizovaný Američany.

Výhrady zazněly i z SPD Tomia Okamury. „Tuto pozici Babišovy vlády odmítám. Babišova vláda jen slepě poslouchá diktát Bruselu a Washingtonu a jedná v rozporu s našimi národní zájmy,“ uvedl Okamura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám