Hlavní obsah

Zelení vylučují rebelky, vytáhli na ně i pikantní esemesky

Právo, Novinky, ČTK, Lukáš Bek, Vladimír Michna, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Ústřední revizní komise Strany zelených navrhla stranickým rebelům Olze Zubové, Věře Jakubkové, Daně Kuchtové a Martinu Čáslavkovi vyloučení ze strany. V pátek večer o tom informoval předseda komise Miroslav Rokos. Při jednání o vyloučení rebelů se použily i záznamy z mobilů.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Rebelka strany Dana Kuchtová

Článek

O osudu rebelů rozhodne v neděli republiková rada, která straníky buď definitivně vyloučí, nebo doporučení revizní komise zamítne.

Podle Rokose jednali straníci, kteří jsou členy frakce Demokratická výzva, v rozporu se stanovami. "Jestli tento návrh je adekvátní, tak to je na posouzení republikové rady, která o tom bude rozhodovat," dodal.

Členové frakce s rozhodnutím nesouhlasí. Věří, že republiková rada návrh revizní komise nevyslyší, řekla novinářům zakladatelka Demokratické výzvy Kuchtová.

Páteční rozhodnutí je prý pro ni jako pro člověka, který ve straně šest let tvrdě pracoval, obrovským zklamáním. "Neuvěřitelné, že lidi, se kterými já jsem pracovala už mnoho let na tom, abychom se dostali do parlamentu..., tito lidé zvedli ruku pro mé vyloučení a pro vyloučení mých kolegyň," uvedla.

„Ztratila jsem hodně krve“

Komise v textu, který má Právo k dispozici, projednávala vyhazov členů za to, že „závažným způsobem poškodili zájmy strany a opakovaně porušují její vnitřní předpisy“.

S policejní přesnostídokument zaznamenává i SMS mezi členy strany či mediální a parlamentní vystoupení poslankyň, aby prokázal, jak dotyční SZ škodí u voličů.

Popisuje třeba bod „Události a momenty provázející loňskou volbu prezidenta“.

Uvádí například, že 15. února 2008 je v 8.50 hod. z mobilu Zubové po-slankyni Kateřině Jacques odeslána tato SMS: 

„Ahoj Káťo! Vrátila jsem se z cesty do Prahy domů. Udělalo se mi zle – ztratila jsem hodně krve, přidala se teplota, ležím zase v posteli. Je mi to kvůli p. Švejnarovi moc líto. Olga.“

„Od té chvíle se OZ nebylo možné dovolat, ani se s ní jinak spojit,“ vyčítá Zubové dokument.

Dále uvádí: „08.50 – 10.00 Jacques přeposílá zprávu od Zubové Bursíkovi. Poté, do zahájení volby, se oba marně pokouší spojit se Zubovou. Opakované a marné vytáčení telefonu OZ, i jejího manžela.“

09.05: „MB hovoří telefonicky pouze s Vladimírem Zubovem, který mu však po několika větách náhle položí telefon a od té chvíle přestává komunikovat.“

Zevrubným záznamem na 10 stran formátu A4 se snaží členové komise dokázat, že Zubová stranu neúčastí při prezidentské volbě poškodila.

Tajemník se třeba ptá: „Je si Olga vědoma, že v době, kdy prostřednictvím SMS zprávy oznámila svou neúčast při volbě prezidenta, byl její hlas rozhodujícím pro zvolení Václava Klause? Jak by potom Strana zelených vysvětlila, že takto de facto rozhodla o zvolení kandidáta ODS?“

Škodí prý mediálně

Nato se táže: „Jak Olga vysvětlí, že její manžel Vladimír poslal z jejího mobilu SMS zprávu psanou v ženském rodě a podepsal se ‚Olga‘? Proč se vydával za Olgu Zubovou a proč tato nejasnost nebyla ani dva měsíce po volbě vysvětlena? Předsedkyně PK SZ žila po celou dobu zcela logicky v domnění, že tuto SMS zprávu psala Olga osobně.“

Zpráva též zmiňuje body jako „Vyštvání Kateřiny Jacques z pozice předsedkyně zeleného klubu“ či „ Interpelace na vlastního ministra“ a mnoho dalších.

Právo má dále k dispozici i dopis prvního místopředsedy strany zelených Ondřeje Lišky k jednání poslankyň. Liška je tvrdě kritizuje. „Jsme přesvědčeni, že u obou poslankyň převážila osobní zášť nad zájmem SZ. Je jim již jedno, jak se SZ jeví veřejnosti a politickým partnerům,“ píše kupříkladu Liška.

Kuchtové dokument vytýká  vystoupení na její vlastní tiskové konferenci v roce 2007. Tvrdí: „V éře zásadního vlivu mediálního světa na vytváření politického obrazu strany došlo tímto způsobem  k poškození zájmů SZ.“

Vleklé spory uvnitř SZ mezi Bursíkovým křídlem a frakcí Demokratická výzva kolem Kuchtové tak vstoupily do nejdramatičtější fáze.

"Kolik jste za to dostala zaplaceno," křičel Čáslavka na kolegyni

Páteční uzavřené jednání bylo podle jeho účastníků emotivní. "Kolik jste za to dostala zaplaceno," křičel po skončení mluvčí frakce Martin Čáslavka na odcházející členku komise a ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou. "Ujely mi nervy," vysvětloval pak novinářům.

Podle informací ČTK při rozhodování komise sehrálo roli i podezření, že členové frakce zakládají novou stranu. "Na ministerstvu vnitra už leží žádost o registraci nové strany. Domníváme se, že za ní stojí tito lidé," řekl po jednání jeden z účastníků zasedání.

Revizní komise už minulý týden konstatovala, že vedení frakce chybovalo, když vystupovalo na veřejnosti, používalo znak strany a založilo vlastní webovou stránku.

Kritici vedení Strany zelených a jejího šéfa Martina Bursíka založili vnitrostranickou frakci před měsícem.

Frakci podpořily více než tři desítky Bursíkových oponentů, kteří již dříve podepsali výzvu předsednictvu strany k vnitrostranickému dialogu. Předsedkyní a předsedou jsou právě Kuchtová a Čáslavka.

Rebelové dlouhodobě kritizují práci předsedy zelených Martina Bursíka. Ten usiluje o jejich vyloučení ze strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám