Hlavní obsah

Zelení vyjedou do kampaně s octaviemi na řepkový olej

Právo, Novinky, trj, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených chce dostát své image zastánců ekologicky šetrné energie i ve volební kampani. Zeleným by do Sněmovny měly pomoci i dvě vypůjčené octavie, které pojedou na řepkový olej.

Článek

Kromě vozů na biopalivo hodlají zelení zaujmout i hlavním volebním heslem, které zní "Kvalita života".

Zelení se v únorových průzkumech stranických preferencí společností STEM a CVVM vyšvihli nad pětiprocentní hranici, kterou musejí překonat, aby jejich zástupci zasedli v poslaneckých lavicích. [celá zpráva]

Ve volebním programu se objevuje například zpoplatnění receptů na léky, zrušení přijímacích zkoušek na střední i vysoké školy nebo volební právo pro šestnáctileté. Mezi dalšími tématy je zrušení minimální živnostenské daně nebo rychlé vybudování obchvatů kolem měst, která jsou nejvíce zatížená dopravou.

Za zelené kandidují známé osobnosti

Zelení počítají ve volbách mj. s kandidaturou bojovnice proti Jaderné elektrárně Temelín Dany Kuchtové, dále s aktivistou za lidská práva Stanislavem Pencem. Kuchtová bude lídrem zelených v Jihočeském kraji, Penc se bude snažit prosadit v Královéhradeckém kraji.

Na Vysočině je lídrem zelených písničkář Jiří Dědeček. V Praze se například Mirkovi Topolánkovi (ODS), Davidu Rathovi (za ČSSD) a Cyrilu Svobodovi (KDU-ČSL) postaví předseda zelených Martin Bursík.

Zelení slibují nižší daně a ménší závislost na ropě

Zelení tvrdí, že se chtějí zbavit nálepky strany, která je až příliš soustředěná na zachování životního prostředí. Zelení slibují, že podpoří zavedení nižších daní. "V ekonomické oblasti je cílem zelených snížení celkové daňové kvóty a zjednodušení daňové soustavy," píše se v programu zelených.

Přesto zelení usilují o posílení ochrany životního prostředí. "Prosazujeme snižování závislosti na ropě a postupné vystoupení z ropné ekonomiky. Budeme vytvářet poptávku po automobilech s významně nižší spotřebou pohonných hmot a postupně nahrazovat ropu alternativními palivy," tvrdí zelení. Octavie jim mohou pomoci přesvědčit voliče, že to myslí opravdu vážně.

Reklama

Související články

Zelení by se poprvé dostali do Sněmovny

Podle STEM by se v únoru do Sněmovny dostala poprvé i Strana zelených (5,6 procenta). Zvítězila by ODS (28,6 procenta) před ČSSD (24,5 procenta), KSČM (15,3...

Výběr článků

Načítám