Hlavní obsah

Zelení se omluvili za to, že podpořili zákaz zveřejňování odposlechů

PRAHA

Poslanci Strany zelených Kateřina Jacques a Přemysl Rabas se v úterý omluvili veřejnosti za to, že minulý čtvrtek ve Sněmovně podpořili zákaz zveřejňování odposlechů. Zelení podle nich podporují iniciativu senátorů Petra Pitharta a Jiřího Oberfalzera, kteří se kvůli tomu chystají podat ústavní stížnost.

Článek

"Ústavní stížnost bychom velmi rádi podali sami. Ale bohužel je k ní třeba 41 poslaneckých podpisů, což se nám nepodaří získat," vysvětlila Jacques. Stížnost totiž může podat i 17 senátorů. S Pithartem a Oberfalzerem, jejichž postup podporují všichni členové klubu SZ, prý Jacques s Rabasem spolupracují.

Pokud novelu trestního řádu, která tento zákaz obsahuje, podepíše prezident, předloží oba zelení poslanci Sněmovně další novelu zákaz naopak rušící. Oba poslanci jsou si podle Jacques vědomi toho, že zřejmě narazí na masivní odpor většiny svých kolegů ve Sněmovně.

Jacques: Jako když zkušený řidič nabourá....

"To je věc, která nás skutečně mrzí. Přirovnala bych to k bouračce, která se stane profesionálnímu řidiči, jenž 30 let jezdí bez nehody a jednoho dne je přetažený a stane se. Nebyla v tom zlá vůle ani žádný taktický záměr," vysvětlovala Jacques, která minulý týden uvedla, že selhalo její hlasovací zařízení. Dnes dodala, že hlasování byl "omyl, který ji nejvíce mrzí".

Sněmovna ten den přehlasovala senátní návrh zrušit zamýšlený zákaz zveřejňování odposlechů, pokud nebyly použity jako důkaz v soudním řízení. Zrušení získalo podporu jen čtyř poslanců.

Sněmovní verzi novely, která zákaz obsahuje, podpořilo minulý týden 129 ze 161 přítomných poslanců ze všech frakcí vyjma KSČM. Zákaz zveřejňování odposlechů vyvolal ostrou odmítavou reakci médií, která upozorňují na společenskou závažnost kauz, s odposlechy spojených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám