Hlavní obsah

Zelení přijmou rezignaci šéfa Lišky a schválí kandidáty do Senátu

Předseda Strany zelených Ondřej Liška má v neděli rezignovat na svou funkci. Učiní tak na zasedání republikové rady zelených, která by měla zároveň určit, že stranu dočasně povede první místopředsedkyně Jana Drápalová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Strany Zelených Ondřej Liška

Článek

Vedení zelených má také schválit některé kandidáty do Senátu, mezi nimiž by měl být například advokát Václav Láska či expertka na dopravní stavby Miloslava Pošvářová. Společně s lidovci zelení podpoří také bývalého rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, který by měl v Praze usilovat o přízeň voličů jako nezávislý kandidát.

Liška svou rezignaci oznámil už po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Oproti posledním eurovolbám si sice zelení polepšili, ale se ziskem 3,77 procenta hlasů zůstali bez mandátu. Liška uvedl, že výsledek považuje za nedostatečný, a proto končí. Nového řádného předsedu zelení zvolí na sjezdu, který se uskuteční krátce po podzimních komunálních volbách.

Šestatřicetiletý Liška vedl zelené od konce roku 2009 a svou funkci několikrát obhájil. Do Sněmovny se však strana s Liškou v čele nikdy neprobojovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám