Hlavní obsah

Zelení: ekonomika nezačne fungovat bez snížení korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zelení v pondělí představili svůj ekonomický program, s nímž chtějí oslovit voliče v nadcházejících sněmovních volbách. Dokument nazvaný "Čas pro obrat" se chce vypořádat zejména s korupcí a podílela se na něm i dvojice ekonomů Miroslav Zámečník a Tomáš Sedláček. Zelení mimo jiné navrhují odpolitizovat a na druhou stranu posílit Nejvyšší kontrolní úřad.

Článek

Novým úkolem pro antimonopolní úřad by pak bylo sledování zakázek malého rozsahu. Politikům a úředníkům by strana, které zatím průzkumy nedávají velké naděje na obhájení pozic ve Sněmovně, zvýšila tresty za úmyslné porušení zákona při hospodaření s majetkem.

Předseda strany zelených Ondřej Liška v pondělí novinářům řekl, že sankce by měla být citelná, za přijetí úplatku ve výši miliónu korun by penále mělo činit 25 miliónů korun.

Naopak úředníci "bez poskvrny" by měli získávat za čistý štít bonusy v podobě kariérního postupu. V této souvislosti zelení hodlají tlačit na přijetí služebního zákona.

Zveřejňovat státní tendry na internetu

Ke snížení korupčního potenciálu státních zakázek podle zelených povede také zvýšení objemu zakázek dražených v elektronických aukcích, zveřejňování veškerých informací o tendrech na internetu a povinnost pro účastníky řízení zveřejnit informace o konečném vlastníkovi. Vzniknout by měl podle představ zelených také centrální registr dodavatelů veřejné správě a systém černých listin.

V oblasti veřejných financí zelení chtějí, aby s rostoucím zadlužením stát méně utrácel, a to povinně. "Prosazujeme zavedení zvláštního režimu odvíjejícího se od státního dluhu, po překročení hranice 40 procent zostřený režim výdajových škrtů," uvádí program s tím, že pokud ministři režim nedodrží, bude to důvod k hlasování o jejich setrvání.

Zvýšit spotřební daně za tabák a alkohol

V daňové politice zelení vycházejí z principu zdaňovat nešetrné způsoby spotřeby a zároveň snižovat daňové zatížení práce. Podporují zachování dvou sazeb daně z přidané hodnoty a zvýšení některých spotřebních daní, vedle tabáku a alkoholu také například na potraviny s vysokým obsahem rafinovaného cukru a živočišných tuků.

Zdanění superhrubé mzdy by podle zelených mělo být zrušeno. Navrhují současně zavedení druhého pásma ve výši až 31 procent, toto zdanění by se vztahovalo na příjmy přesahující nynější stropy na odvody sociálního a zdravotního pojištění.

Receptem na zaměstnanost je podle zelených kombinace nápomocných opatření v řadě odvětví, například zateplování domů, recyklaci a veřejné dopravě a zavedení poradenství pro nezaměstnané. Hospodářství bude také úspěšné, když stát zvýší podporu vědy a výzkumu a školství, míní zelení.

Reklama

Související články

Exministr Jan Ruml vstoupil do Strany zelených

Bývalý ministr vnitra Jan Ruml vstoupil do Strany zelených, kterou dosud podporoval. Stal se členem organizace v Praze 2. Na happeningu u příležitosti vzniku...

Výběr článků

Načítám