Hlavní obsah

Zelení chtějí přísnější pravidla pro spalování odpadu

– PLZEŇ

Upřesnění definice nakládání s odpady ve spalovnách požaduje Strana zelených, podle které současná úprava nechává rozhodování na výkladu ministerstva životního prostředí. Ten ale mohou údajně dovozci odpadu zpochybnit. Zeleným se nelíbí ani připravovaná směrnice EU o odpadech, která podle nich bohatším zemím umožní vozit svůj odpad ke svým sousedům.

Článek

Přesnější definice nakládání s odpadem ve spalovnách má podle zelených zamezit německým firmám vykládat si zákon podle svého a vozit do České republiky odpad deklarovaný jako palivo. Upozornila na to vedoucí plzeňské kandidátky zelených Eva Tylová.

Právě takový případ řešilo v pondělí ministerstvo životního prostředí, které zamítlo dovoz 80 000 tun německých odpadů do spalovny v pražských Malešicích. Podle ministerstva odpad nelze použít jako palivo, tudíž může zakázat jeho dovoz. Ministerstvo životního prostředí se už kvůli podobnému rozhodnutí soudí s firmou, která chtěla německý odpad spalovat v liberecké spalovně Termizo.

Směrnice EU podle zelených udělá z ČR popelnici Evropy

Kandidátka Strany zelených Eva Tylová se také vyslovila proti připravované směrnici EU o odpadech. Předloha podle ní mění definici spaloven komunálních odpadů ze zařízení na odstraňování odpadů na zařízení k energetickému využití odpadů. Podle Tylové tak existuje riziko, že bohatší země budou nadále vozit ke svým sousedům odpad deklarovaný jako palivo a budou se přitom moci opřít o unijní směrnici. Zelení se tak postavili na stranu české vlády, která už před měsícem vyjádřila v Bruselu svůj nesouhlas se zněním směrnice.

Tylová také připomněla, že spálením se dovezené tisíce tun odpadu nezlikvidují úplně. "Z jedné tuny zůstává 280 kilogramů strusky a 20 kilogramů vysoce nebezpečného popílku," vysvětlila Tylová s tím, že by se z Česka mohla stát "popelnice Evropy". Odpad navíc do ČR přivážejí většinou kamióny, které přispívají k zatěžování české silnice.

Likvidace německého odpadu v ČR přitom je přitom ekonomicky výhodný pro firmy na obou stranách hranice. Německé společnosti ušetří, protože likvidace v ČR je levnější. Vyšší zisk to představuje také pro české spalovny. Tylová proto varuje, že zmírnění evropské legislativy přispěje ke vzniku spalovny v každém kraji.

Reklama

Související články

Ekologové proti Ambrozkovi

Ekology vesměs nepřekvapilo, že ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) po dvou týdnech zrušil svou vyhlášku, která měla zabránit dovozu...

Výběr článků

Načítám