Hlavní obsah

Zelené rebelky se připojily k Hovorkovi, chtějí další rušení poplatků

Novinky, jov

Rebelující poslanec Ludvík Hovorka našel v koalici nové zastánce dalšího rušení poplatků u lékaře. K Hovorkovi, který "změkčení" poplatků požaduje dlouhodobě, se přidaly zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková. Trojice nyní dodrží koaliční dohodu a podpoří zrušení poplatků jen u vybraných skupin, na podzim se ale pokusí zrušit poplatky i pro mladistvé do 18 let a seniory.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková (vlevo) a Olga Zubová

Článek

Před třetím, závěrečným čtením je v dolní komoře návrh na zrušení poplatků pro novorozence, pacienty s nařízenou ústavní léčbou a dárce orgánů. Ten je výsledkem koaličního kompromisu.

Lidovecký rebel Hovorka už avizoval, že bude prosazovat osvobození od poplatků i pro děti do 18 let. Informaci přinesl server Týden.cz. „Do budoucna to nemohu vyloučit, že něco podobného předložím, protože jsem přesvědčen, že děti to platit nemají a stejně tak důchodci,“ potvrdil Novinkám Hovorka.

Plánu se nehodlají vzdát

A na jeho stranu se přidaly i zelené rebelky, které s ním plány koordinují. „My jsme s panem Hovorkou už mluvily. My bychom se asi přidaly na podzim k těm jeho návrhům nebo bychom to koordinovali a vraceli bychom se k tomu někdy v září,“ prozradila Novinkám Zubová.

„Rozhodně to budeme koordinovat s lidovci, protože my máme ty požadavky poměrně stejné,“ doplnila. Není si ovšem jistá, že se na jejich stranu přidá celý poslanecký klub zelených.

„Myslím, že je na tom shoda naší zdravotní expertní komise. Ti ostatní by se mohli přidat, i když nejsem o tom přesvědčena,“ míní Zubová.

Návrh, který jde ve Sněmovně do finále, přitom považuje jen za základ. „Pak bychom pokračovali dál. Rozhodně se nemíníme vzdát a říct, že tímto končíme,“ dodala poslankyně.

Pro opoziční návrh ruku nezvednou

Podobný návrh, který ruší poplatky pro děti do 18 let, předložila opoziční ČSSD. Pro vládu by přitom bylo velmi nepříjemné, kdyby při závěrečném hlasování někteří koaliční poslanci podpořili opoziční návrh na zrušení poplatků pro děti do 18 let. Taková situace s největší pravděpodobností nehrozí, rebelové to nemají v plánu.

„V tomto případě dodržíme koaliční dohodu, abychom to aspoň trochu odblokovali,“ řekla Novinkám Zubová. „V této fázi nebudu podporovat nějaké jiné návrhy,“ sdělil pak Hovorka. To ale neznamená, že hodlají od dalších plánů na rušení poplatků ustoupit

Na osvobození dětí trvá

Zubová se domnívá, že požadavky vychází z vládního prohlášení. „Částečně to vychází i z toho, k čemu jsme se zavázali ve vládním prohlášení, protože tam nejsou poplatky v takovém rozsahu, v jakém se nakonec se objevily na veřejnosti,“ sdělila. Jakubková pak Novinkám potvrdila, že s takovým postupem souhlasí.

O nespokojenosti s mírou rušení poplatků už dokonce informovala šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře. „Toto jsem signalizovala i panu Tluchořovi, že je to pro nás nedostatečné. Slyšel to ode mne a doufám, že bude ještě šance ty věci projednávat,“ řekla Novinkám.

„Určitě se budeme snažit v rámci koalice s tím něco udělat. Možná ta ochota před volbami u koaličních partnerů bude větší,“ prohlásil pak Hovorka.

Plán ale nevzdá ani v případě, že bude odmítnut. „Pokud se nenajde (ochota u koaličních partnerů), tak minimálně osvobození dětí do 18 let bychom měli v každém případě prosadit,“ upozornil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám