Hlavní obsah

Žehlit vztahy s Německem má společná pracovní skupina v čele se Špidlou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika a Německo vytvoří pracovní skupinu, která bude řešit problematiku spojenou s migrační krizí. Cílem bude uhladit napjaté česko-německé vztahy. Skupinu by měl vést expremiér a nynější šéf poradního týmu předsedy vlády Vladimír Špidla, napsaly v pondělí Lidové noviny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Špidla (ČSSD)

Článek

„Bude to pracovní skupina, která se bude zabývat právě otázkou migrace,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Praze má užší diskuse s Německem, které je klíčovou zemí Evropské unie, pomoci například v lepším odhadu dalšího vývoje. „Právě proto, že (Německo) hraje v té věci tak důležitou roli, tak bychom s ním chtěli budoucí kroky koordinovat. Abychom věděli přesně, co čekat, a nebyli příště zaskočeni situací,“ poznamenal Zaorálek.

Bývalý eurokomisař Špidla by měl podle deníku v čele stanout na žádost Německa. Měl by prý dokázat zkrotit protiimigrační rétoriku některých členů české vlády.

„Pro pana Špidlu jsme se rozhodli proto, že má v německo-českých vztazích významné angažmá z minulosti. Je tam známá postava, tak si myslím, že je na to vhodná figura,“ konstatoval Zaorálek.

O tom, kdo bude zastupovat Německo, není údajně ještě rozhodnuto. První setkání členů skupiny by mělo proběhnout do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám