Hlavní obsah

Ze Skotska míří do jihlavské zoo ohrožená prasata

Právo, Jana Pechová

Jihlavská zoo rozšíří expozici kuriózních prasat. Ke zdejší celebritě babiruse sulaweské v průběhu prosince přibude prase visajánské. Tři jedinci kriticky ohroženého druhu přicestují do Jihlavy z Velké Británie. Informoval o tom mluvčí zahrady Martin Maláč.

Foto: Jana Pechová, Právo

Zvědavé babirusy to nebudou mít k sousedům daleko: nová adresa prasat visajánských je jen přes cestu. Z té bude vidět i do ubikace.

Článek

„Dříve žilo prase visajánské na šesti ostrovech ve středních Filipínách, dnes je ale na většině tohoto území vyhubeno,“ řekl mluvčí. Podle něj je ochrana druhu v přírodě víceméně formální, prasata visajánská jsou pronásledována jako polní škůdci. Fatálním problémem pak je jejich křížení se zdivočelými domácími prasaty. „Jeden z poddruhů tohoto prasete byl již vyhuben nenávratně,“ dodal.

„Umístění těchto zvířat do naší zoologické zahrady mimo jiné rozšiřuje chovatelskou základnu poskytující azyl vzácnému druhu. V globálním pohledu vlastně zvyšuje šanci na jeho přežití, jakkoli je to tahání záchranné brzdy,“ uvedl ředitel zoo Jan Vašák.

Děčínské zoo se povedl odchov roku

Koktejl

Expozice prasat visajánských bude logicky navazovat na expozici babirus sulaweských, které jsou dalším jedinečným zástupcem čeledi prasatovitých z jihovýchodní Asie. Tito sudokopytníci se navzdory zjevu, který rozhodně nepřipomíná atraktivní plyšáky, kterým řada zahrad dává přednost, stali v Jihlavě velmi vyhledávaní.

Podle Martina Maláče je zvídavé a aktivní i prase visajánské a zoo předpokládá, že i ono si najde stejně početný zástup fanoušků. Noví obyvatelé jihlavské zoo přicestují ze tří různých zahrad ze Skotska.

Kanec a dvě prasnice by dle předpokladu měli v Jihlavě časem přivést na svět potomstvo. Na vybudování expozice, která je již před dokončením, přispěl půl milionem korun Kraj Vysočina.

Žirafy dostanou lepší domov, i s věží

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám