Hlavní obsah

Že chce kluk dostat holku do postele? To je normální, nebuďme pokrytci, zastal se Feriho Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg ke kauze Dominika Feriho (TOP 09) uvedl, že je normální, když se 25letý kluk snaží holku dostat do postele. Lidé podle něj nemají být pokrytci. Feri čelí nařčení, že v minulosti na domácích večírcích nutil ženy k sexu, i když to odmítly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

„Jsem proti násilí, ale kluci v jeho věku se už desetitisíce let snaží holky sbalit a dostat je do postele,“ řekl Schwarzenberg Právu.

Podobně se pak vyjádřil i pro iDnes. „Nikdy jsem nic takového neslyšel, a co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že 25letý kluk se snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“ reagoval Schwarzenberg.

Příběhy dívek, které v úterý přinesl server Alarm a Deník N, které mluví o vynuceném sexu, nechtěl pro Právo hodnotit. Nelíbí se mu ale načasování před říjnovými volbami.

„Přijde mi, že za tím jsou Piráti. Je to pár měsíců před volbami a Dominik Feri byl jejich největší konkurent. To mi přijde podezřelé,“ podotkl Schwarzenberg.

Feri po nařčeních ze sexuálního nátlaku složil mandát a nebude kandidovat

Parlamentní volby

Šéf Pirátů Ivan Bartoš odmítá, že by se jim Feriho náhlý odchod po skandálu hodil do krámu. „Je mi fakt cizí na tento problém pohlížet prizmatem volební kampaně,“ řekl Právu Bartoš. Dodal, že nyní je potřeba spíš řešit faktický problém sexuálně zneužívaných žen a třeba i změnit legislativu.

„Není to přitom žádný okrajový fenomén. Jen se o tom nemluví, protože je těžké jít s tím za policií, když nemáte žádný hmatatelný důkaz,“ poznamenal Bartoš. Feri měl k Pirátům blízko a často s nimi spolupracoval. „Bylo to hrozné, když jsem četl výpovědi těch dívek,“ dodal Bartoš.

O kauze podobně jako Schwarzenberg pochybuje také senátor TOP 09 Tomáš Czernin. Pro Seznam zprávy ale ocenil, že Feri odstoupil.

„Je to celé zvláštní, děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami,“ řekl.

„Feri je frajer“

Bývalý poslanec TOP 09 Marek Ženíšek označil zase Feriho za frajera. Jeho rozhodnutí, že se vzdá poslaneckého mandátu a nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny, označil za vyzrálou reakci.

Politologové: Feriho kauza je pro koalici nepříjemná. TOP 09 by bez něj byla poloviční

Domácí

„Ukažte mi jediného politika za posledních x let, který by rezignoval po jediném článku. Na občana Dominika platí presumpce neviny. Klobouk dolů, držím palce a věřím, že se do sněmovny jednou vrátí,“ napsal na svůj Twitter.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ke kauze nejprve napsala, že Feriho považuje za přítele a věří, že očistí své jméno.

„Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ uvedla.

Ve středečním prohlášení pak napsala: „Uplynulých 24 hodin pro nás samozřejmě není snadných. Nařčení, kterým teď čelí Dominik Feri, nechceme rozhodně žádným způsobem relativizovat a zlehčovat a bereme je za závažná.“

Hodně štěstí popřál Ferimu také bývalý poslanec TO 09 Miroslav Kalousek. „Feri je politikem TOP 09. Tedy politické strany s jasně ukotvenými zásadami. Žádné ,kňučení‘ o okopávání kotníků či o špinavé kampani. Jasné a nevyhýbavé přijmutí odpovědnosti. Děkuji za tento postoj,“ napsal na sociální síť.

Olga Sommerová nahradí Feriho ve Sněmovně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám