Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovny zveřejní, jak se v krajích léčí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zdravotní pojišťovny chystají koncem října zveřejnit jaká je kvalita léčby, její cena a dostupnost zákroku v jednotlivých krajích. Nyní sice údaje z jednotlivých nemocnic pojišťovny mají, ale zveřejnit je nesmějí, pokud k tomu nedá příslušné zdravotnické zařízení souhlas.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

"Zvažujeme, které údaje můžeme zveřejnit, abychom neporušili zákon o ochraně osobních dat, ale zároveň vyhověli pacientům, kteří volají po větší informovanosti," řekl Právu v pondělí Jaromír Gajdáček, ředitel Svazu zdravotních pojišťoven.

Pokud zdravotní pojišťovny zveřejní, jak ve které nemocnici úspěšně léčí, což má navázat na vyhodnocení krajů, pacient bude mít poprvé možnost srovnání. Pak se může rozhodnout, ve které nemocnici se dá ošetřit.. "Je logické, že dá přednost té, kde je léčba kvalitní," tvrdí Gajdáček.

Možná neprodlouží smlouvy

Zároveň se pojišťovny netají tím, že pokud některá nemocnice bude léčit špatně a draze, je to důvod, aby s ní, pokud se nezlepší, neprodloužila smlouvu. "Je v zájmu pacienta, aby byl léčen kvalitně," soudí Gajdáček.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová je pro určitou otevřenost nemocnic, ale není pro to, aby se například zveřejňovala úmrtnost na určitou diagnózu a to proto, že velké nemocnice, kde už není možné pacienta přeložit jinam, by na tom byly hůř a přitom pacientovi poskytly maximální a špičkovou péči.

Odborné lékařské komise rovněž soudí, že například porodnické oddělení, aby mělo dost zkušeností, musí mít alespoň 500 porodů ročně. Řada nemocnic jich však vykazuje 250 i méně. Taková oddělení budou v budoucnu zřejmě odsouzena k zániku.

Páteřní síť nemocnic

Ministryně Emmerová chce vytvořit páteřní síť nemocnic, které by nebyly obchodními společnostmi. Do doby, než se tato síť vytvoří, by ráda pozastavila privatizaci okresních nemocnic, která už se v krajích rozjela. Pomocí sítě chce zaručit ústavní právo lidí na dostupnou, kvalitní a rovnocennou péči o zdraví.

Právě kvůli privatizaci nemocnic se nyní vedou ostré spory. ČSSD podporována lékařskou komorou nechce, aby se z nich staly obchodní společnosti, naopak hejtmani tvrdí, že přechod na obchodní společnosti je správný a pacientům neuškodí.

Proti kritice soukromých nemocnic, která zazněla na víkendovém sjezdu lékařské komory se postavily samotné soukromé nemocnice, které tvrdí, že péče, jakou poskytují je plně srovnatelná se státními nemocnicemi. Odmítly tak tvrzení prezidenta komory Ratha i Emmerové, že ve svých zařízeních někdy omezují péči o pacienta v důsledku šetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám