Hlavní obsah

Zavolat Horskou službu půjde jednotným nouzovým číslem 1210, není ale zdarma

Praha

Po celé České republice začne od 15. prosince fungovat nové jednotné nouzové číslo 1210 pro zavolání Horské služby ČR (HS ČR). Na rozdíl od linky 112 a podobných nebude volání bezplatné. Služba bude ale zřízena v mobilních a pevných sítích všech českých operátorů jako přístup na tísňové linky.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V českých horách bude vhodnější volat číslo s mezinárodní předvolbou, to znamená 420 1210. Velkou část horských oblastí totiž už pokrývají operátoři z ciziny, řekl na tiskové konferenci náčelník HS ČR Jiří Brožek.

"Pokud člověk volá s touto předvolbou, tak se vždy dovolá na dispečerské číslo české Horské služby. Předpokládáme, že zjednodušením čísla se zvýší počet volajících," uvedl Brožek.

Spojení z místa, z něhož turista volá, bude automaticky přesměrováno na dispečink HS v příslušné horské oblasti. Podle Brožka si lidé musí uvědomit, že půjde o jedno místo v celé horské oblasti, což znamená, že zásah bude provádět místní příslušná služba.

Stávající telefonní čísla na oblastní dispečinky HS budou fungovat i dále. Dosud si návštěvníci hor museli zjišťovat telefonní čísla na horskou službu, která byla pro každou oblast jiná.

"Nechceme nazývat toto číslo jako tísňové nebo krizové, ale je to skutečně zásahové číslo. Není to číslo, na které by lidi mohli volat, jestli je na horách sníh, nebo jestli svítí sluníčko a podobně. Od toho jsou jiné informační kanály," zdůraznil Brožek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám