Hlavní obsah

Zastupitel s chlebíčky se Z: Přejdu na jednohubky, tam se nic nevejde

Policie odložila případ zastupitele Jilemnice a místopředsedy liberecké SPD Bronislava Kalvody. Ten vyzdobil, údajně na počest přítelkyně Zuzany, kaviárové chlebíčky písmeny Z a V, které jsou symbolem ruské invaze na Ukrajině.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Provedli jsme šetření, které jsme zakončili uložením věci, což znamená, že poznatky z naší prověrky nevedly k zahájení trestního řízení nebo k postoupení věci do správního řízení. Muž, kterého jsme v této souvislosti vyslechli, se k podpoře ruské invaze na Ukrajinu nepřihlásil a písmena Z na občerstvení, které vyfotil, a fotografie pak zveřejnil na facebookovém profilu, vysvětlil tím, že představují křestní jméno jeho přítelkyně Zuzany,“ konstatovala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Kalvodovi hrozil až tříletý trest za schvalování válečných zločinů.

Foto: printscreen příspěvku

Příspěvek, který Bronislav Kalvoda zveřejnil na Facebooku.

Jilemničtí radní po uveřejnění fotografie slavnostní chlebíčkové tabule na Facebooku Kalvodu ihned odvolali z placené funkce předsedy komise pro dopravu, veřejný pořádek a bezpečnost a vyzvali k rezignaci na zastupitelský mandát.

„Vůbec nectili presumpci neviny. Zatím nevím, co udělám, jde o novou informaci. Minimálně by se měli omluvit.  Zažil jsem kvůli tomu a stále zažívám nelehké chvíle,“ vzkázal radním Kalvoda, jenž se zastupitelského křesla vzdát nehodlá.

Odstupte, vyzvalo vedení Jilemnice zastupitele SPD, který ozdobil chlebíčky písmenem Z

Domácí

Chlebíčky Kalvoda vydává za ryze kulinářský počin, s nímž se neprozřetelně pochlubil na sociálních sítích.  „Příště přejdu na jednohubky. Tam se vejde akorát oliva, jež snad tisícovkami lidí, kteří mě okamžitě stavěli ke zdi, nebude brána za negativní symbol,“ glosoval Kalvoda.

Starosta Jilemnice David Hlaváč (ODS) však nemíní na Kalvodově postihu cokoliv měnit. „Záleží na městské radě. Osobně s tím nemám problém. Pan Kalvoda je politik a měl by zvážit, co je vzhledem k současné situaci patřičné. Rozhodnout ale musí rada. Ta je oprávněna jmenovat a odvolávat,“ řekl Právu Hlaváč, podle něhož komise města vedená Kalvodou patřila mezi nejpracovitější.

„Komise byla iniciativní. Udělal ale velkou chybu, jež vrhá špatné světlo na Jilemnici,“ tvrdí Hlaváč. „Podle čeho by se měl člověk v rámci plnění pracovních povinností posuzovat než podle výsledků jeho práce,“ reagoval Kalvoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám