Hlavní obsah

Zastavené vleky nevadí, sjezdovky znovu obsadily děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjezdovky v některých lyžařských areálech v sobotu opět obsadily děti, které je spolu s rodiči sjíždějí na bobech a sáňkách. Stejně jako v předchozích dnech nemohou návštěvníci využít vleky, neboť zimní střediska jsou na základě rozhodnutí vlády kvůli koronaviru mimo provoz.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Lidé na zasněženém svahu v lyžařském areálu v Olešnici na Blanensku.

Článek

„Lidem to nezakazujeme, jen je upozorňujeme, že tak vlastně porušují vládní nařízení,” řekl správce lyžařského areálu v Olešnici na Blanensku František Jílek.

Aby byl svah kdykoliv připraven na nové otevření, zasněžují jej kdykoliv, kdy to teplotní podmínky dovolí. „Zasněžovali jsme i na Silvestra, celou silvestrovskou noc a znovu na Nový rok odpoledne, kdy teplota klesla pod nulu. Svah teď nijak neupravujeme, sníh zůstává ležet na hromadách, jsou ho tam tisíce kubíků,” poznamenal Jílek.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Chlapec na bobovací lopatě zdolává malý skokanský můstek vytvořený dětmi na zasněženém svahu v lyžařském areálu v Olešnici na Blanensku.

I když příval návštěvníků v botách sněhové pokrývce úplně neprospívá, v Olešnici je ze svahu nikdo nevyhání.

„Chápeme, že být zavření s dětmi přes svátky doma je hrozné, a přijde mi nesmyslné dětem odepřít aspoň radost ze sněhu. Bohužel to s sebou ale nese i negativní dopady,” dodal Jílek.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Lidé bobují na svahu v lyžařském areálu v Olešnici na Blanensku.

Lidé neberou ohled na to, že zasněžování je časově i finančně náročné, zanášejí na sníh zbytečně bláto z nezasněženého okolí a po některých zůstávají na svahu i odpadky.

„Apelujeme na lidi, aby dodržovali pořádek, ale také aby udržovali bezpečné rozestupy. Ale těžko můžeme běhat po svahu a něco jim nařizovat, když máme zavřeno. Pokud by tady byli lyžaři, u turniketů bychom vytvořili rozestupy a dohlíželi na to, aby měli zakrytá ústa a nos. Na sjezdovce by také nevznikaly tak velké skupinky lidí, jako je tomu u pěších,” upozornil na paradox vládních opatření správce areálu.

Kromě Olešnice lidé využívají k bobování a sáňkování zasněžené sjezdovky také v nedalekém Hodoníně u Kunštátu nebo v Němčičkách na Břeclavsku.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Do zimního střediska Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku přijelo mnoho lidí za zimními radovánkami.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Žena s dětmi sáňkuje na zasněženém svahu v lyžařském areálu v Olešnici na Blanensku.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zimní středisko Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám