Hlavní obsah

Záškrtem se žena z Vysočiny nakazila od domácího zvířete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdrojem nákazy záškrtem, který se vyskytl u starší ženy z Vysočiny, bylo domácí zvíře. V úterý to uvedla krajská hygienická stanice s tím, že infekci se podařilo antibiotiky vyléčit. U dalších osob, které byly v rizikovém kontaktu, se nákaza nepotvrdila. Přeléčeno bylo rovněž zvíře. O jaké šlo, nechce hygiena specifikovat.

Foto: Profimedia.cz

Snímek bakterie Corynebacterium diphtheria, která způsobuje záškrt, pod elektronickým mikroskopem.

Článek

Nakažená žena měla oslabenou imunitu kvůli jinému chronickému onemocnění.

„Pacientce byla nasazena léčba antibiotiky. Klinické vyšetření následně potvrdilo, že se lékařům podařilo toto onemocnění u pacientky vyléčit,“ uvedl ředitel krajské hygieny Jan Pečinka.

Vyšetření s odebráním vzorků absolvovalo rovněž několik osob, které byly s nakaženou ženou v rizikovém kontaktu. Nákaza se u nikoho z nich nepotvrdila, stejně tak byly negativní výsledky testů u rodinných příslušníků a zdravotnického personálu, který o pacientku pečoval. „Nedošlo tedy mezi nimi k dalšímu šíření nebezpečné bakterie, která způsobuje záškrt,” konstatovala ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny na Vysočině Hana Pavlasová.

Zvíře, od něhož se žena nakazila, je momentálně v péči veterináře.

V Česku se objevil záškrt

Domácí

„Můžeme v tuto chvíli již s jistotou říci, že k přenosu infekce nedošlo po kontaktu s cizím státním příslušníkem ani s další osobou. Zřejmě se jednalo o souhru náhod, kdy se jedinec vyššího věku s oslabenou imunitou setkal se zdrojem infekce a onemocnění u něj vypuklo. Nicméně stále se jedná o raritní případ a není nutno u veřejnosti vyvolávat jakoukoli paniku,” uzavřel případ Pečinka.

Jak připomněla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková, díky povinnému očkování proti záškrtu je populace proočkovaná a infekce je při včasném odhalení dobře léčitelná antibiotiky. Přenosy nákazy ze zvířete na člověka jsou v Evropě ojedinělé a vesměs se jedná o osoby s oslabenou imunitou, případně o neočkované.

Záškrt - téměř vymýcené smrtelné onemocnění. Vše se ale brzy může změnit

Zdraví

Záškrt může mít různé klinické formy. Nejčastěji začíná horečkou, slabostí a bolením v krku, časem se pak na sliznici objevují běložlutá napadená místa, která nelze odstranit bez porušení tkáně a mohou se šířit.

Záškrt – téměř vymýcené smrtelné onemocnění. Vše se ale brzy může změnit. Laryngeální forma záškrtu bývala obávaným onemocněním u kojenců a malých dětí. Začínala sípáním a štěkavým kašlem a pokračovala šířením pablán do dolních dýchacích cest. Spolu s velkými otoky docházelo pak i k zadušení nemocného.

Pokud není nemocný včas léčen, toxin se dostává do krve a poškozuje buňky srdce, ledvin a také některá nervová vlákna. Nosní forma infekce je mírnější a projevuje se krvavou nebo hnisavou sekrecí a pablánami v nosní sliznici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám