Hlavní obsah

Západ Čech postihlo další zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb
Aktualizováno

Západ Čech postihlo v noci na úterý další, na tuzemské poměry silné zemětřesení. Epicentrum se podle Evropského středomořského seismologického centra nacházelo pět kilometrů jihovýchodně od obce Luby a síla byla 3,2 stupně. Původně seismologové uváděli sílu otřesu 4,1 stupně. Čeští odborníci hovoří o síle 3,8 stupně.

Foto: Geofyzikální ústav AV ČR

Otřesy ve stanici Luby během pondělí. Kolem deváté hodiny večer je vidět výrazná aktivita.

Článek

„Po několika dnech snížené seismické aktivity došlo v noci 21. května k několika výraznějším otřesům, z nichž nejsilnější byl zaznamenán v hloubce 6,7 kilometru dva kilometry severně od Nového Kostela ve 23:04 hodin SELČ a dosáhl magnituda 3,8,” upřesnil v úterý Geofyzikálního institutu Akademie věd ČR

Jde o zatím nejsilnější otřesy, které se v posledních zhruba deseti dnech na Chebsku vyskytly. Odborníci často sílu zemětřesení později korigují, většinou směrem dolů.

Podle odborníků se roje sestávají z velkého množství slabších otřesů. Následují rychle po sobě a odehrávají se na malém prostoru. „Mohou trvat od několika dní až po několik měsíců,” uvádí institut.

Otřesy mají většinou sílu mezi dvěma a třemi stupni, lidé je zaznamenají hlavně v noci, kdy je klid. Je slyšet dunění a ve vitrínách mohou cinkat sklenice.

„Z postižené oblasti máme od místních obyvatel zprávy o mnoha otřesech, doprovázených chvěním a duněním, avšak bez materiálních škod. Pokud by aktivita zesílila, může dojít i k drobným škodám,” upřesnil Geofyzikální ústav.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení u obce Luby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám