Hlavní obsah

Zaorálek dohodou s Palasem vkročil na tenký led

– OSTRAVA
Právo, Novinky, trj, alm

Nedělní dohoda Lubomíra Zaorálka, kdysi nejostřejšího soc. dem. odpůrce Miloše Zemana, s Jaroslavem Palasem, který vždy měl k expremiérovi dveře otevřené, vyvolala logický dotaz. Jde o generální klid zbraní v konfliktu, který léta trápí ČSSD, anebo došlo k sólovému politickému obchodu Lubomíra Zaorálka a Jaroslava Palase? Jeden získal funkci krajského předsedy, druhý se stal lídrem do krajských voleb. Dostupné informace svědčí spíše o druhé variantě.

Článek

Potenciální Zaorálkovi spojenci, k nimž měl ve straně vždy blízko, dávají najevo odstup od dohody s Palasem. Předseda středočeské soc. dem. a člen předsednictva strany Richard Dolejš Právu řekl: "Já tento závěr respektuji, nicméně pokud by pan Palas kandidoval ve středních Čechách, mou podporu by neměl. Ale je to věc kolegů ze severní Moravy. Zřejmě věří tomu, že s ním jsou schopni vyhrát krajské volby."

Dolejš rezolutně vyloučil, že by Zaorálek mohl být předskokanem skupiny, která před přímou volbou předsedy ČSSD hledá cesty k dohodě s bývalými zemanovci: "Přímá volba předsedy v tomto ohledu rozhodně není tématem dne. Nevím o tom, že by lidé jako jsem já, Slávek Sobotka a další měli zájem se dohadovat s panem Šloufem či dalšími lidmi. Mě od nich dělí hluboká propast, protože se nemohu ztotožňovat s jejich metodami a minulostí."

Zároveň Dolejš naznačil, že Zaorálkova nová funkce se může ve vnitrostranickém soupeření hodit: "Na druhou stranu je pro mě pozitivní signál, že kolega Zaorálek se znovu stal předsedou krajské organizace, což je důležitá pozice v rámci ČSSD. Z tohoto hlediska bych mu mohl těžko vyčítat, že se rozhodl tak, jak se rozhodl."

Na Vysočinu by nejel

Zaorálek tak vkročil na tenký led. Jeho aliance s moravskoslezskými exzemanovci není součástí taktiky žádné vlivné skupiny před přímou volbou předsedy. Zároveň lze těžko předpokládat, že by se přimkl k lidem jako Palas nebo Miroslav Šlouf.

Po dohodě s Palasem sice uznal, že svým ostře protizemanovským zaměřením mohl štěpit krajskou soc. dem., ale poznamenal, že své postoje k Zemanovi přehodnocovat nebude.

V konečném důsledku by mohl Zaorálek zůstat mimo jakékoli uskupení, což je ve vnitrostranické soutěži o funkce největší handicap.

Palas nemusí být terno

Ani v domovské krajské organizaci nevnímají obchod mezi Zaorálkem a Palasem jinak než jako čistě pragmatickou dohodu, která oběma bývalým rivalům zajišťuje vyhlédnuté pozice.

Místopředseda ČSSD a senátor Petr Vícha, který byl krajským šéfem v uplynulých osmi letech, Právu řekl: "Bylo to svým způsobem účelové spojení. Lubomír Zaorálek potřeboval bruntálské hlasy (jde o Palasův okres - pozn. red.) pro zvolení předsedou KVV, a proto podpořil Jaroslava Palase. Považuji to za lokální věc a dohodu, která se stala z důvodu zvolení obou kandidátů do svých funkcí."

Předpokládaný efekt této dohody, zvláště pokud jde o úspěšnost v krajských volbách, ale začínají někteří funkcionáři v regionu zpochybňovat. "Zaorálek obětoval třinácti hlasům bruntálské organizace možná i lepší výsledek v krajských volbách," sdělil Právu pod podmínkou anonymity moravskoslezský soc. dem., který je se situací dobře obeznámen. Měl podle svých slov na mysli Palasovu kontroverznost, jež se také projevila v jeho vyškrtnutí z kandidátky ČSSD do Sněmovny, které začátkem roku 2006 provedlo celostátní předsednictvo na návrh tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

Paroubek změnil postoj

Ten však svůj veřejný postoj k Palasovi zcela změnil. Podle Paroubka situace před loňskými volbami, kdy se psalo o tom, že za Palasova ministerského působení stát ztratil možnost získat většinu ve společnosti Setuza, kterou ovládal dnes uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, byla jiná než dnes.

"Já myslím, že tehdy šlo především o presumpci viny," řekl včera. Protože podle něho nebyl dosud z ničeho obviněn, "z hlediska zákona pan Palas konal zřejmě tak, jak konat měl, a to je pro mě rozhodující".

Palas patřil ke křídlu, které bylo blízké dnes nestraníkovi Zemanovi, jehož pravou rukou byl Miroslav Šlouf. Toho Paroubek vyzval, aby sám opustil ČSSD, Šlouf to odmítl.

Volební porážku by přičetli Zaorálkovi

Paroubkova shovívavost vůči Palasovu zvolení lídrem však může mít jiné odůvodnění. Podle informací Práva jednalo o chystané dohodě mezi kraji politické grémium ČSSD. Paroubek tam prý Zaorálka varoval, že Palas nemusí mít jen pozitivní vliv na výsledek soc. dem. v kraji.

Poté co Zaorálek toto varování oslyšel, nepadl by případný neúspěch moravskoslezské soc. dem. ve volbách na Paroubkovu hlavu. Za viníka by byl označen Zaorálek, který kvůli svému zvolení do funkce pomohl vytáhnout Palase do role lídra.

Bylo by to pro Paroubka o to důležitější, že právě od výsledku krajských voleb hodlají sociální demokraté odvodit svou taktiku v přímé volbě předsedy strany. Pokud by pak mohl Paroubek po případné porážce v kraji věrohodně poukázat na to, že přinejmenším na severu Moravy se postupovalo v rozporu s jeho doporučením, získal by bod k dobru.

Reklama

Výběr článků

Načítám