Hlavní obsah

Žalobkyně znovu zastavila stíhání senátora Lajtocha kvůli korupci

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Olomoucká státní zástupkyně Marie Kodytková zastavila trestní stíhání přerovského primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD). Totéž učinila i u zbývajících pěti obviněných v přerovské korupční kauze. Trestný čin podle ní nespáchali.

Článek

Kodytková trestní stíhání všech obviněných zastavila už letos v lednu. Případ šesti z nich – Lajtocha, jeho náměstka Jiřího Kulíška (ODS), radních Václava Zatloukala (ČSSD) a Jaroslava Čermáka (ODS) a úředníků Pavla Galy a Jiřího Raby jí však vrátilo Nejvyšší státní zastupitelství. Žalobkyně proto kauzu předala protikorupční policii k doplnění dokazování a ta znovu navrhla šestici mužů obžalovat.

„Trestní stíhání jsem zastavila, protože skutek, pro který bylo vedeno, není trestným činem a není ani důvod k jinému postupu,“ vysvětlila Kodytková.

Lajtoch, který stejně jako všichni ostatní vinu od začátku popíral, její rozhodnutí přijal s ulehčením. „Jsem rád, že věc posuzovala objektivně bez politických tlaků, které tady rozhodně mohly být. Je ale absurdní, kam až to došlo. Těší mě, že štvavá, nepříjemná kampaň je u konce. Jsem přesvědčen, že byla cílená a sloužila k diskreditaci politických protivníků,“ řekl Právu v pátek odpoledne primátor Lajtoch.

Oč v případu šlo
Primátora vinila policie z toho, že mu firma Přerovská stavební, která se na veřejné zakázce podílela, stavěla soukromý bazén. Částka v hodnotě 278 292 korun přitom nebyla uhrazena a podle policistů firma peníze ani nevymáhala. Výstavbu bazénu od této firmy Lajtoch zatajil v čestném prohlášení o majetku za rok 2008. Údaje doplnil až v době, kdy se o věc začali zajímat policisté. Lajtoch už dříve řekl, že všechny práce kolem bazénu řádně uhradil. U radního Zatloukala se podle policistů stejná firma podílela na stavbě rodinného domu ve Vinarech bez uzavření řádné smlouvy o dílo. Fakturu na 3,1 miliónu korun uhradil pouze částečně ve dvou splátkách do výše 790 000 korun. Poté, co tyto skutečnosti vyšly najevo při policejním prověřování, snažil se vyřadit fakturu z účetnictví společnosti Přerovská stavební a nahradit fakturou novou na částku nižší, kterou skutečně zaplatil, stálo v usnesení o zahájení stíhání.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Senát vydal Lajtocha k policejnímu stíhání

Senát ve čtvrtek vydal svého člena a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) k trestnímu stíhání. Pro vydání hlasovalo 41 senátorů, proti bylo pět, 22 se...

Výběr článků

Načítám