Hlavní obsah

Žalobce Zeman nebude podávat správní žalobu na Babišův údajný střet zájmů

Právo, Novinky, mh, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá správní žalobu v případu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), neboť ve věci neshledal závažný veřejný zájem, který podání takové žaloby podmiňuje. O postupu Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) informoval ve středu tiskový mluvčí Petr Malý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Podnět k přezkumu rozhodnutí středočeského krajského úřadu z loňského září podala Transparency International ČR a senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty).

Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu výhradně k ochraně závažného veřejného zájmu. Smyslem zákonné úpravy není revidovat individuální přestupková řízení a uložené sankce.

Transparency International podala podnět k přezkumu verdiktu o Babišově střetu zájmů

Domácí

Zeman: Nelze řešit premiéra jinak než ostatní

„Samotný fakt, že se v daném případě jedná o významného představitele veřejné moci, nezakládá závažný veřejný zájem na soudní přezkum správního rozhodnutí. Právě rozdílné hodnocení intenzity veřejného zájmu podle toho, zda se v řízení jedná či nejedná o osobu významnou, by znamenalo narušení rovnosti osob před zákonem, a to zásahem mocenského orgánu. Zachování rovnosti přístupu veřejné moci je přitom silným požadavkem veřejného zájmu,“ uvádí se ve zprávě.

Podle dalšího vysvětlení je oprávnění nejvyššího státního zástupce podat správní žalobu k ochraně veřejného zájmu naprosto výjimečnou pravomocí, kterou lze využít právě a jen v závažných případech.

V minulosti nejvyšší státní zástupce využil této pravomoci například v případech fotovoltaických elektráren, kde podanými žalobami dosáhl zrušení nezákonných licencí, a zabránil tak neoprávněnému čerpání veřejné podpory v řádu stamilionů korun.

Černošický úřad znovu rozhodl o Babišově střetu zájmů

Domácí

„Nejvyšší státní zastupitelství si ke komplexnímu a podrobnému posouzení věci vyžádalo řadu podkladových materiálů včetně správních spisů Městského úřadu v Černošicích i Krajského úřadu Středočeského kraje jako odvolacího orgánu a také auditní zprávy Evropské komise. Je třeba zdůraznit, že daný případ se týká výhradně posouzení údajného střetu zájmů v mediální oblasti, nikoli v oblasti čerpání dotací. Aktuální rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nepodat správní žalobu ve věci údajného střetu zájmů nesouvisí s probíhajícím trestním stíháním předsedy vlády Andreje Babiše v trestní věci označované jako kauza Čapí hnízdo,“ vysvětlil mluvčí.

Senátor Wagenknecht zkritizoval rozhodnutí Zemana s tím, že se v České republice zjevně není možné dočkat stanoviska nezávislého soudu ohledně střetu zájmu premiéra Babiše.

„Proto je zde možnost, že se obrátím na evropskou prokuraturu, když to nezvládá pan Zeman. Ještě to ale zvážím,” uvedl pro Novinky senátor.  

Reklama

Výběr článků

Načítám