Hlavní obsah

Žalobce, který rozhodl o trestním oznámení na vlastní osobu, rezignuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Jihomoravský krajský státní zástupce Petr Coufal v úřadu skončí k 31. červenci. K rezignaci ho přiměl čtvrteční verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS), podle něhož se provinil, když sám rozhodl o trestním oznámení, které na něj bylo podáno. O Coufalově rozhodnutí v pátek informoval mluvčí Krajského státního zastupitelství Brno Hynek Olma.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Coufal

Článek

Coufalovu rezignaci přijal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. "Oceňuji postoj JUDr. Coufala, který svědčí o tom, že mu není lhostejné postavení a důvěra veřejnosti ve státní zastupitelství. Jeho rezignaci považuji přitom za důležitý krok k nabývání důvěryhodnosti státního zastupitelství," prohlásil Zeman, který na osobní schůzce poděkoval Coufalovi za jeho dosavadní činnost ve funkci krajského státního zástupce a popřál mu mnoho zdaru v jeho dalším profesním i osobním životě.

Trestní oznámení se týkalo toho, že Coufal měl se svým soukromým vozem opakovaně parkovat na místech vyhrazených pro služební vozidla státního zastupitelství v Brně. Žalobu na Coufala podal vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan.

Předsedkyně kárného senátu NSS Milada Tomková v rozsudku uvedla, že Coufal porušil povinnost státního zástupce a ohrozil nezávislost státního zástupce. Žalobce podle ní nemůže, způsobem jako Coufal, rozhodovat o kauze, která se jej týká. Měl vědět, že jeho nestrannost vzala za své, když se do věci vložil, řekla soudkyně.

Obsah trestního oznámení byl pro posouzení věci nepodstatný. Jak to bylo s Coufalovým parkováním, NSS ani nezjišťoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám