Hlavní obsah

Žáky čekají další tři kola testování

Školy čeká v dohledné době další plošné testování žáků a kantorů, kteří nejsou ani po covidu, ani plně naočkovaní. Podobně jako na začátku září je čekají zřejmě tři kola screeningu. Právu to sdělilo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

...na výsledek se čeká 15 minut.

Článek

Na kdy se mají ředitelé škol a rodiče připravit, už ale neřeklo. „Další plošné screeningové testování ve školách se uskuteční na podzim, a to pravděpodobně ve stejném režimu jako v září, tzn. tři kola s možností volby PCR testů s finančním příspěvkem MŠMT,“ napsal Právu Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva.

Náznaky termínu se ale objevují. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nedávno zmínil konec října. „Finální rozhodnutí je na ministerstvu zdravotnictví, ale jako nejpravděpodobnější termín se jeví přelom října a listopadu po podzimních prázdninách,“ řekl pro Seznam Zprávy. Podzimní prázdniny připadají na dny kolem státního svátku 28. října (čtvrtek). Výuka začne opět v pondělí 1. listopadu.

Ministerstvo poptává dalších 1,6 milionu covid testů pro školy

Domácí

Školy napříč regiony, se kterými Právo mluvilo, proti jednorázovému plošnému testování nic nemají. Postoje k pravidelným testům se ale liší. Záleží, jestli je škola v oblasti, kde se nákaza šíří a celé třídy končí v karanténě (např. Praha), nebo je u nich epidemická situace v klidu a škola funguje bez omezení. Nejvíce zasažený je aktuálně Moravskoslezský kraj, Praha a Jihočeský kraj.

I tentokrát si budou moci školy vybrat, zda využijí státem zajištěné antigenní testy, nebo si seženou přesnější PCR variantu. Minulý týden MŠMT oznámilo, že doobjedná pro školy 1,6 milionů antigenních testů. Citlivější PCR na začátku září využil jen zlomek škol - 200 z přibližně 5,5 tisíce ZŠ či SŠ.

Očkování bez registrace na Chodově skončí, i když chodí stovky lidí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám