Hlavní obsah

Zákonodárci zamítli ulehčení domácího vzdělávání

PRAHA

Sněmovna nepodpořila návrh poslanců ODS a KDU-ČSL, jenž měl přispět k rozšíření domácího vzdělávání. Většina zákonodárců se domnívala, že není nutné schvalovat novou normu, prý dostačuje současné znění školského zákona. Předlohu zamítlo 86 ze 138 přítomných členů dolní parlamentní komory.

Článek

Předkladatelé zákona chtěli, aby žádost rodičů o individuální vzdělávání vlastního dítěte nemusela obsahovat i vyjádření školského poradenského zařízení. Je to podle nich "bezzubá formalita".

Ne všichni lidovci však s návrhem souhlasili. Poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) uvedla, že s tímto hodnocením autorů nesouhlasí. Míní, že "dobrá a bezpečná" základní škola nejlépe zajistí vzdělání, a podobně se vyjadřovali i další zákonodárci. Například poslankyně ČSSD a předsedkyně vládní rady pro rovné příležitosti žen a mužů Anna Čurdová se domnívá, že škola vždy byla a bude základem života.

Taťána Fischerová (klub US-DEU) si ale myslí, že domácí vzdělávání posiluje vztahy v rodinách a zasluhuje podporu. Jeden z autorů novely Petr Pleva z ODS uvedl, že návrh sice není ideální, nezaslouží si ale, aby ho Sněmovna ihned odmítla.

Zamítnutí podpořili sociální demokraté, komunisté a Šojdrová z KDU-ČSL. Ostatní lidovci, unionisté a občanští demokraté chtěli novelu propustit do další fáze projednávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám