Hlavní obsah

Zákonodárci možná budou za MHD platit

– PRAHA

Jedna z výhod našich zákonodárců - bezplatné cestování městskou hromadnou dopravou - možná vezme za své. Ve čtvrtek tuto změnu navrhl senátní ústavně-právní výbor, a to v rámci novely zákona o omezení náhrad zákonodárců. O změnách bude horní komora jednat na schůzi, která začne ve čtvrtek. Očekává se, že celou předlohu Senát vrátí k dalšímu projednání Sněmovně.

Článek

Zrušit bezplatnou místní dopravu zákonodárců navrhl dnes ve výboru jeho předseda Jaroslav Kubera (ODS). Jeho návrh je jen jednou z mála změn, které předlohu budou zřejmě do Sněmovny provázet. Kubera k tomu ironicky poznamenal, že poslanci a senátoři se tak budou muset naučit kupovat jízdenky.

Vrátit Sněmovně novelu s pozměňovacími návrhy doporučil horní komoře dnes také senátní hospodářský výbor. Vedle návrhu na zrušení bezplatné dopravy v MHD podpořil i ustanovení, podle kterého by poslanci a senátoři mohli z paušálních výdajů na administrativní práce hradit nákupy odborné literatury.

Kalousek chtěl škrtat více

Původní návrh na omezení náhrad zákonodárců byl mnohem širší. Již koncem loňského roku s ním přišel předseda lidovců Miroslav Kalousek. Navrhoval zrušit zákonodárcům bezplatné vnitrostátní letenky a snížit diety při zahraničních cestách. [celá zpráva]

Sněmovna ale v novele nakonec schválila pouze omezení cestovních náhrad pro parlamentní funkcionáře, kteří využívají služební automobil s kartou na benzín a současně berou cestovní náhrady. Podle přijatého návrhu si budou muset vybrat - buď budou dál používat kartu a z cestovních náhrad jim zůstane jen 15 procent, nebo si nechají plné náhrady a vzdají se karty na benzín.

Kalousek se dnes z jednání senátních výborů omluvil. Podle Kubery tak učinil i proto, že z jeho návrhu zbylo jen torzo. [celá zpráva] "Návrh byl koncipován tak, aby byl zajímavý pro veřejnost," prohlásil dnes Kubera. Podle něj šlo o návrh populistický, který k ničemu nevede. Někteří senátoři se jej proto pokusili zamítnout. Pro tento návrh ale nezískali ve výboru patřičnou podporu.

Návrh na zrušení bezplatné místní dopravy by mohli vedle senátorů z ODS podpořit také senátoři z Klubu otevřené demokracie, který tvoří unionisté a nestraníci.

Reklama

Související články

Poslanci si výhody zkrátit nedají

Nechuť poslanců si jakkoli sáhnout na své výhody se naplno projevila při středečním jednání rozpočtového výboru o zákonu, kterým by si měli zrušit některé...

Poslanci odmítli výrazně omezit své požitky

Předseda lidovců Miroslav Kalousek v pátek opět narazil ve Sněmovně se svým návrhem na omezení cestovních náhrad pro parlamentní funkcionáře. Návrh, který...

Výběr článků

Načítám