Hlavní obsah

Základna v Přerově zůstane, čtvrtina lidí ale odejde do Náměšti

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek ukončil nejistotu pracovníků přerovské vrtulníkové základny, které hrozilo zrušení a přemístění do Náměšti nad Oslavou. Předseda vlády oznámil vojákům i civilním zaměstnancům, že základna v Přerově zůstává. Přesto asi čtvrtina z 1200 zaměstnanců bude muset odejít do Náměšti, kam se přemístí například i bitevní vrtulníky takzvané Tygří letky, informoval mluvčí základny Milan Kouřil.

Článek

Podle Topolánka vláda zachování letiště posuzovala nejen z vojenského, ale i z regionálního hlediska. "Kdyby základna nevyhověla nárokům na základnu 21. století, nemohla by zůstat a nepomohly by ani legitimní ohledy na rozvoj regionu.

Projekt smíšeného letiště napomůže bourat bariéry mezi vojskem a civilisty," řekl Topolánek. Část vojáků nicméně přerovskou základnu opustí. V Přerově zůstane mimo jiné letka dopravních vrtulníků s vrtulníky Mi-171 Š a Mi-17, celkem to bude 24 strojů a zhruba 950 osob. Zachována zůstane i letecká záchranná a pátrací služba.

"Tygří letka bude působit z letiště v Náměšti nad Oslavou. Využije letiště, které bylo připraveno v rámci páteřních letišť NATO. V Náměšti nad Oslavou bude 24 vrtulníků Mi-35 a Mi 24 plus deset letadel L 39 ZA, přibližně tam bude kolem 1050 osob," uvedl první zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Jaroslav Kolkus.

Do roku 2009 bude potřeba 100 milónů korun

Podle něj meziresortní komise vyčíslila investiční náklady na základně až do roku 2018. "Pro nás je prvotní rok 2008 a 2009, meziresortní komise spočetla, že bude potřeba 100 miliónů korun," uvedl Kolkus.

Z toho 37 miliónů korun poskytnou město Přerov a Olomoucký a Zlínský kraj, zbytek armáda. Kraje se budou snažit v příštích letech získat peníze na letiště z Evropské unie.

"Odhaduji, že investice bychom mohli získat v roce 2010, o dva roky později bychom mohli začít s provozem," řekl již dříve hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík. Doplnil, že v rámci Regionálního operačního programu bude připraven společný projekt na rozvoj letiště se smíšeným, tedy vojenským i civilním provozem.

S vojenskými zaměstnanci problémy nebudou

Velitel 231. letky Ivan Pospíchal velké problémy spojené s odchodem svých lidí neočekává. "Mezi vojáky žádné problémy nejsou. Trošku horší to bude z toho hlediska, že opravny tvoří větší počet občanských zaměstnanců, kteří tam asi s námi nebudou chtít jít. Než se zase vyškolí další lidé, budou určitou dobu chybět. Pokud jde o vojáky, nevím o nikom, kdo by se chystal do civilu z toho důvodu, že se stěhujeme," řekl Pospíchal, který už zažil stěhování do Přerova.

Tygří letku spolu s techniky tvoří zhruba 150 lidí. Velitel základny Jaroslav Braun potvrdil, že již byl zpracován harmonogram přesunu, který se nakonec neuskuteční.

"Základna ale žila svým životem, všichni čekali na konečné rozhodnutí. Lidé zvažovali různé varianty. Žádné nezvratné kroky jsme ale nedělali," řekl Braun.

Reforma armády měla zasáhnout přerovskou základnu

O osudu přerovské vrtulníkové základny se začalo mluvit poté, co byla v listopadu 2003 schválena koncepce reformy armády, která z úsporných důvodů počítala pouze se dvěma leteckými základnami v Náměšti nad Oslavou a Čáslavi.

Vojáci se měli z Přerova do Náměšti přestěhovat do konce letošního roku. Vláda poté své rozhodnutí pozastavila. Bylo to i kvůli nátlaku hejtmanů okolních krajů i starostů tamních obcí. Tento týden kabinet vyhověl doporučení komise, která možnost zachování základny v regionu několik měsíců zkoumala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám