Hlavní obsah

Zakázka ministerstva obrany na servis vládních airbusů má pokračovat, rozhodl ÚOHS

Zakázka ministerstva obrany na servis armádních airbusů musí podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokračovat. Resort podle antimonopolního úřadu nezdůvodnil, proč byl tendr zrušen. Ministerstvo zakázku za půl miliardy korun zrušilo loni v květnu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Airbus A319 České armády

Článek

Zakázku na servis dvou airbusů A319 z vládní letky na léta 2015 až 2021 obrana vypsala v roce 2014. Ministerstvo v minulosti uvedlo, že hlavním důvodem zrušení veřejné soutěže byly nejasnosti v obsahu podaných nabídek, které se nepodařilo v rámci možností zákona o veřejných zakázkách odstranit. Nejasnosti se prý týkaly především ceny některých položek a podmínek užití letového softwaru.

ÚOHS nyní ale případ uzavřel s tím, že ministerstvo zrušení zakázky dostatečně nezdůvodnilo, což mělo vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

"Úřad ve svém rozhodnutí konstatoval, že důvody uvedené zadavatelem v rozhodnutí o zrušení zadávacího řízení jsou natolik obecného charakteru, že nelze zkoumat, zda skutečně nastaly okolnosti označené za důvod pro zrušení zadávacího řízení," uvedl šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Protože dosavadní smlouva už vypršela, ministerstvo uzavřelo smlouvu se společností Czech Airlines Technics na "nezbytně nutnou" dobu do dokončení soutěže. Od ÚOHS za tuto zakázku dostalo pokutu 200 tisíc korun, neboť byla vypsána v jednacím řízení bez uveřejnění. [celá zpráva]

Letouny Airbus provozuje 24. základna dopravního letectva Kbely, která zabezpečuje přepravu ústavních činitelů ČR, přepravu vojsk armády do jednotlivých misí a další úkoly. K dispozici k tomu má dva stroje Airbus A319, jejichž vnitřní uspořádání může měnit podle potřeby. Kbelská základna dále používá dopravní letouny Jak-40, CL-601 Challenger a transportní letouny CASA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám